1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Laszczak
Anyżek biedrzeniec
Anyżek pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale można go uprawiać w Polsce. Ma charakterystyczny smak i zapach oraz pewne właściwości lecznicze.
2 z 7

fot. Katarzyna Laszczak
Liście anyżku
Liście anyżku wyrastające w dolnej części rośliny (z lewej) oraz na łodydze (z prawej).
3 z 7

fot. Gokalpiscan - pixabay.com
Owoce anyżku
Surowcem zielarskim i przyprawą są owoce z nasionami, ale jadalne i smaczne są wszystkie części biedrzeńca anyżku.
4 z 7

fot. Katarzyna Laszczak
Kwiat anyżku biedrzeńca
Anyżek ma kwiaty typowe dla roślin selerowatych. Wiele z nich rośnie dziko, a niektóre są trujące. Nie zbierajmy roślin, których nie jesteśmy pewni i nie kierujmy się wyglądem samych kwiatów.