Porzeczki to jedne z pysznych, sezonowych owoców. Są bardzo smaczne na surowo – jeśli ktoś lubi ich lekko cierpki smak, ale i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory – galaretki, dżemy, konfitury itp. Zawierają dużo witaminy C, a także pożytecznych pektyn. Porzeczki mają wiele zalet i cennych właściwości, i właściwie tylko jedną wadę – obieranie ich łodyżek jest uciążliwe. A przed przygotowaniem przetworów, trzeba to zrobić.
Polecamy jednak genialnie prosty i wygodny sposób na obranie porzeczek z łodyżek. Do pracy będzie nam potrzebny… widelec oraz miska, do której spadną owoce. Teraz wystarczy chwycić kiść porzeczek i złapać łodyżkę między zęby widelca. Następnie energicznym ruchem przeciągamy widelec od góry do dołu łodyżki. I gotowe. Porzeczki spadają do miski, a w dodatku mamy czyste ręce i możemy się brać za kolejne etapy przygotowania przetworów z porzeczek.
Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?