1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. Oliver Halbig - 123RF
Korzenie skorzonery
Korzenie skorzonery należą do niemal zapomnianych warzyw. A mają ciekawy smak i są bogate w składniki odżywcze.
2 z 7

fot. Katarzyna Laszczak
Wężymord - skorzonera
Pod ciemną skórką kryje się biały korzeń. Podczas obierania skorzonery pojawia się kleisty sok, więc lepiej to robić w rękawiczkach.
3 z 7

fot. Agnieszka Kwiecień (Nova) - wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Liście skorzonery hiszpańskiej
Skorzonerę można wysiać latem - na zbiory w następnym roku. Są też odmiany o krótszym okresie wegetacji, które sieje się wiosną.
4 z 7

fot. Hans - pixabay.com
Skorzonera - wężymord
Skorzonera zwana wężymordem na pierwszy rzut oka przypomina wiele popularnych chwastów.