Jadalne są wszystkie jej części, zarówno, liście, kwiaty jak i nasiona. Liści można używać zamiast sałaty do surówek czy kanapek, kwiaty są słodkawe i ożywią kolorystykę najnudniejszej sałatki, można ich też używać jako jadalnej dekoracji potraw, zaś z nasion robi się domowe kapary.
Składniki:
- 50 dag owoców nasturcji.
Zalewa:
- ¼ szklanki octu,
- 1 i ½ szk. wody,
- 10 dag cukru,
- łyżeczka soli,
- 5-6 goździków,
- 2-3 cm kory cynamonu.
Sposób przygotowania:
Do zalewy nadają się dojrzałe, ale jeszcze zielone nasiona nasturcji, najlepiej z własnego ogrodu oddalonego od dróg i szos. Myjemy je i osączamy na sicie a następnie gotujemy w osolonej wodzie, przez 10-12 minut i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z cukrem, solą, cynamonem i goździkami a następnie mieszamy z octem. Gorącą zalewamy owoce nasturcji i natychmiast zakręcamy słoiki.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera