Rośliny do prawidłowego rozwoju potrzebują oprócz wody i właściwego stanowiska odpowiedniej ilości składników pokarmowych.
Nawozy mineralne - skuteczne, ale nie zawsze wskazane
Najprostszym sposobem na dostarczenie im substancji odżywczych jest zastosowanie wygodnych i gotowych do użycia nawozów sztucznych. Taki rodzaj nawożenia ma oprócz zalet także wady. Jest wprawdzie szybki i łatwy, ale może prowadzić do przenawożenia roślin oraz powstania niekorzystnych zmian w podłożu (np. zasolenia).
Jest też szczególnie ryzykowny w uprawie ziół, owoców i warzyw, które kumulują w sobie związki chemiczne, oddając je później do naszego organizmu.
Lepszym rozwiązaniem jest wiec stosowanie nawozów organicznych lub naturalnych, które są nie tylko bezpieczniejsze dla roślin (trudno je przedawkować), ale też dla nas samych. Warto wykorzystywać je przede wszystkim w uprawie roślin użytkowych, dzięki czemu nadmiar związków chemicznych nie trafi wraz ze zbiorami na nasze stoły.
Drożdże do zasilania roślin
Jednym ze sposobów naturalnego nawożenia roślin jest wykorzystanie do tego celu drożdży. Może się to wydawać trochę dziwne, bo przecież drożdże kojarzą się głównie z chlebem lub winem, jeśli jednak przyjrzymy im się bliżej, zrozumiemy, dlaczego mogą mieć więcej zastosowań.
Drożdże to nic innego jak grzyby odżywiające się cukrami prostymi. Znaczenie gospodarcze mają głównie pożyteczne drożdże szlachetne (bywają też inne drożdże np. chorobotwórcze, wywołujące min. choroby grzybicze), należące m.in. do gatunku Saccharomyces cerevisiae (np. piekarskie, winiarskie).
W sklepach spożywczych zwykle znajdziemy drożdże piekarskie i to właśnie ich powinniśmy użyć do nawożenia roślin.
Zobacz też: Jak działają drożdże na ludzi i czy picie drożdży jest zdrowe
Co zawierają drożdże i jak działają na rośliny
A co w sobie zawierają drożdże szlachetne? Otóż wiele dobrego. Są bogatym źródłem witamin (głównie wit. z grupy B), minerałów (przede wszystkim potasu oraz magnezu, wapnia i fosforu, ale też cennych mikroelementów jak np. selen, chrom, sód, cynk, żelazo), białek, aminokwasów i wielu innych ważnych związków organicznych, dlatego dla roślin mogą być bardzo cenne.
Zastosowanie drożdży jako nawozu, przyspiesza wzrost roślin i wspomaga rozwój ich systemu korzeniowego. Wspiera też rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, wypierając groźne grzyby chorobotwórcze.
Drożdże szlachetne są też dla roślin rodzajem mikoryzy (związku z grzybami), gdyż pomagają im przyswajać z podłoża cenne substancje odżywcze.
Nawóz z drożdży wspomaga też wzrost i rozwój siewek, dlatego z pewnością warto go wypróbować tym bardziej, że jest łatwy do przygotowania.
Jak zrobić nawóz z drożdży
Do wyboru mamy nawóz z drożdży niefermentowanych oraz fermentowanych:
- Nawóz z drożdży niefermentowanych
Aby uzyskać nawóz wystarczy zalać rozdrobnioną kostkę świeżych drożdży piekarskich (zwykle ok. 100 g) dziesięcioma litrami ciepłej lub letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie nawóz jest już gotowy do użycia i nie wymaga rozcieńczania. Płyn musi być ostudzony. - Nawóz z drożdży fermentowanych
Innym sposobem na jego uzyskanie jest przygotowanie fermentowanego nawozu z drożdży. Cały proces trwa dłużej (ok. tygodnia), a gotowy preparat wymaga rozcieńczenia (w proporcji ok. 1:40), ale nawóz jest silniejszy.
Aby go otrzymać, rozdrobnioną, świeżą kostkę drożdży umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy szklaną cukru. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy całość 10 litrami letniej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do sfermentowania na tydzień.
Gotowy płyn po rozcieńczeniu wodą stosujemy do podlewania wszystkich roślin uprawnych, zarówno w domu jak i ogrodzie. Nierozcieńczony nawóz przyspiesza natomiast tworzenie się kompostu w kompostownikach.
Nawóz z drożdży można stosować do różnego rodzaju roślin - i ozdobnych, i jadalnych. Można nim zasilać rośliny co około 2 tygodnie (nie częściej).
Drożdże do oprysków przeciw chorobom grzybowym roślin
Co ciekawe drożdże sprawdzają się też jako środek ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. Pomagają zwalczać m.in. szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną, mączniaka. Działanie drożdży polega na konkurowaniu z grzybami chorobotwórczymi o pokarm i przestrzeń oraz wydzielaniu substancji negatywnie wpływających na ich rozwój.
Jak zrobić oprysk z drożdży
Środek przeciwgrzybowy przygotujemy rozpuszczając kostkę świeżych drożdży w 0,5 litra pełnotłustego mleka, a następnie rozcieńczając całość 10 litrami wody.
Do gotowego płynu dodajemy łyżkę szarego mydła, które ułatwi utrzymanie się środka na roślinie. Tak przygotowanym preparatem możemy opryskiwać wszystkie zagrożone chorobami grzybowymi rośliny (zarówno użytkowe jak i ozdobne) nawet raz w tygodniu.