Naturalne i ekologiczne nawożenie roślin zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Świadomi zagrożeń, jakie niosą ze sobą nawozy sztuczne, staramy się wykorzystywać stare, sprawdzone i przede wszystkim dużo bezpieczniejsze sposoby dokarmiania naszych roślin.
Do dyspozycji mamy całe mnóstwo możliwości i surowców naturalnych, które możemy do tego celu wykorzystać. Jednym z nich są fusy, które pozostają w naszych szklankach po parzeniu kawy czy herbaty. I o ile fusy kawy są już dość dobrze znane i chętnie wykorzystywane, o tyle fusy po herbacie znacznie częściej trafiają do kosza niż na rabaty, bo nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić.
Co pożytecznego dla roślin zawierają fusy z herbaty
Herbata to nic innego jak suszone liście roślin, dlatego podobnie jak kawa, mogą być wykorzystane do zasilania innych roślin. Głównym składnikiem fusów z herbaty jest teina, mająca lekko kwaśny odczyn. Wbrew pozorom nie zakwasza jednak znacząco gleby, gdyż jej odczyn jest częściowo neutralizowany przez obecne w fusach jony wapnia (bardziej kwaśny odczyn ma herbata czarna, dlatego lepiej nadaje się dla roślin kwasolubnych).
Oprócz teiny, fusy herbaty zawierają też wiele innych składników takich jak np. kwasy organiczne, olejki eteryczne, białka, garbniki czy makro i mikroelementy (m.in.: azot, fosfor, potas, fluor, wapń, żelazo, magnez, cynk), dlatego idealnie nadają się do zasilania roślin.
Jak wykorzystać fusy z herbaty do kwiatów domowych
Chcąc wykorzystać fusy do nawożenia kwiatów domowych, możemy wymieszać je z podłożem lub wyłożyć nimi dno doniczki. Dodane do podłoża nie tylko odżywią rośliny, ale też przyczynią się do powstawania próchnicy i pozwolą utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.
Fusy możemy też zalać letnią wodą, odstawić na kilkanaście godzin i uzyskanym płynem podlać rośliny. Taki naturalny nawóz będzie odpowiedni dla większości uprawianych w mieszkaniu roślin, preferujących obojętny lub lekko kwaśny odczyn podłoża oraz lubiących ziemię próchniczą, przepuszczalną i stale lekko wilgotną (np. paprocie).
Fusy z herbaty w ogrodzie – do czego je stosować
Herbaciane fusy możemy też wykorzystać w ogrodzie. Jeśli zakopiemy je w ziemi w pobliżu korzeni roślin ogrodowych, z pewnością przyczynią się do ich lepszego wzrostu i rozwoju. Poprawią też strukturę gleby i pomogą utrzymać jej wilgotność na odpowiednim poziomie. Podobnie jak w mieszkaniu, sprawdzą się w uprawie różnych roślin, ale polecane są szczególnie do nawożenia gatunków preferujących podłoża lekko wilgotne, próchnicze i bogate w materię organiczną (np. paprocie, hortensje).
Oprócz wzbogacania podłoża w składniki mineralne i substancje organiczne, fusy z herbaty mogą też dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym odstraszać szkodniki i insekty, którym nie będzie odpowiadał ich ostry aromat. Potrafią też wzmocnić odporność roślin, które stają się mniej podatne na choroby.
Fusy z herbaty również na kompost
Fusy mogą być też doskonałym dodatkiem do kompostu, gdyż przyspieszają tworzenie się próchnicy i rozkład biomasy. Bez obaw można wyrzucać je na pryzmę zarówno w postaci sypkiej (herbaty liściaste, granulowane) jak i zamknięte w zużytych torebkach ekspresowych, ale tylko wtedy, gdy torebki nie zostały wykonane z tworzywa sztucznego np. PET (wiele herbat typu piramidka) tylko z surowców naturalnych (np. z papieru, bawełny, celulozy, skrobi kukurydzianej).
Z jakich herbat fusy można stosować, a jakich unikać
Unikajmy jednak wyrzucania na kompost lub pod rośliny fusów ze słodzonej herbaty, gdyż znajdujący się na nich cukier przyczynia się do rozwoju niekorzystnych mikroorganizmów oraz grzybów i raczej nie pomaga roślinom.
Decydując się na wykorzystanie fusów jako nawozu powinniśmy też pamiętać, że najwartościowsze będą fusy z czystych herbat i to zarówno czarnych, jak i białych czy zielonych.
Najwięcej cennych substancji organicznych znajdziemy w fusach z herbat najmniej przetworzonych (np. zielona, biała), nieco mniej będzie ich fusach z herbaty czarnej, która w procesie produkcji poddawana została procesowi fermentacji.
W roli nawozu organicznego niezbyt dobrze sprawdzą się natomiast fusy pochodzące z herbat sztucznie aromatyzowanych i wzbogacanych substancjami poprawiającymi ich smak, gdyż mogą zawierać w swoim składzie resztki związków chemicznych, niekorzystnie działających na rozwój roślin.
Sprawdź: Jaka herbata pomoże schudnąć - poznaj herbaty o potwierdzonym działaniu