Jak zrobić gnojówki roślinne – na nawóz i do oprysków przeciw szkodnikom

Katarzyna Józefowicz
Do produkcji gnojówek wykorzystuje się rośliny, które często rosną jako chwasty. Po wyplewieniu - mogą być bardzo pożyteczne.
Do produkcji gnojówek wykorzystuje się rośliny, które często rosną jako chwasty. Po wyplewieniu - mogą być bardzo pożyteczne. Skitterphoto - pixabay.com
Gnojówki roślinne są łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo pomocne w uprawie roślin. Podpowiadamy jak i czego je przygotować i do czego wykorzystać.

Gnojówka kojarzy się nam zwykle z czymś wyjątkowo odpychającym, dlatego często nie doceniamy jej niezwykłych właściwości. Warto jednak odłożyć uprzedzenia na bok i przyjrzeć się jej bliżej, gdyż może się okazać naszym wielkim sojusznikiem w walce z chorobami i szkodnikami roślin.

Gnojówki roślinne do ogrodu

Gnojówki roślinne ze względu na swój szczególny zapach nie są wprawdzie preparatami szczególnie przyjemnymi w stosowaniu, ale posiadają liczne właściwości lecznicze, wzmacniające i ochronne, dlatego warto przymknąć oko na tą niedogodność.

Najbardziej intensywny zapach gnojówka wydziela w trakcie fermentacji, dlatego podczas jej przygotowania dobrze jest dodać do wody walerianę lub mączkę dolomitową, które osłabią przykrą woń.

Należy też pamiętać, że gnojówka jest preparatem mocno skoncentrowanym i w czystej postaci mogłaby uszkodzić rośliny, dlatego w ogrodzie należy stosować ją po rozcieńczeniu wodą.

W przypadku gnojówek stosowanych jako nawóz, bezpiecznie można to robić co 2-3 tygodnie.

W zależności od gatunku rośliny, z której zostanie przygotowana, gnojówkę można wykorzystać ją na różne sposoby.

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy

Idealnym surowcem na gnojówkę jest pokrzywa. Uzyskanie z niej gotowego preparatu nie jest trudne, ale wymaga czasu i przestrzegania kilku zasad.

Pierwsza sprawa to wybór odpowiedniego pojemnika. Idealna do tego celu będzie duża, plastikowa beczka, neutralna dla zgromadzonego w niej płynu, natomiast zupełnie nieodpowiednie będą naczynia z metalu, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z fermentującą cieczą.

Przygotowany pojemnik należy ustawić w ustronnym, ciepłym, półcienistym miejscu i wypełnić go roślinami oraz wodą – ok. 1 kg pokrzywy zalewamy 10 litrami wody.

Na gnojówkę najlepsze będą zdrowe, młode krzaczki pokrzyw, które należy ściąć, nieco rozdrobnić, umieścić na dnie beczki i zalać letnią wodą do poziomu sięgającego kilkanaście centymetrów poniżej brzegów zbiornika, co zapobiegnie wydostaniu się wody z beczki (w trakcie fermentacji powstaje sporo piany).

Mimo wydzielającego się podczas fermentacji nieprzyjemnego zapachu, pojemnika z gnojówką nie powinno się niczym zakrywać, aby nie utrudniać swobodnej wymiany gazowej z otoczeniem.

Gnojówka jest zwykle gotowa po ok. 2-3 tygodniach. Po tym czasie płyn przestaje się pienić, sygnalizując zakończenie procesu fermentacji.

Jak wykorzystać gnojówkę z pokrzywy

Gnojówka z pokrzywy jest preparatem bardzo wszechstronnym. Ze względu na bogactwo minerałów i składników odżywczych, po rozcieńczeniu wodą może być wykorzystywana jako nawóz wzmacniający pod warzywa, owoce i rośliny ozdobne (w stężeniu 1:10 dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych lub w stężeniu 1:20 pod rośliny mniej wymagające).

Gnojówka z pokrzywy może być też skutecznym środkiem ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Można nią opryskiwać:

  • rośliny porażone grzybami - stężenie 1:10, oprysk co 2 tygodnie; działa m.in. na szarą pleśnią, rdzę, mączniaka
  • lub zaatakowane przez mszyce - stężenie 1:20.

Gnojówkę z pokrzywy można też stosować profilaktycznie, opryskując nią rośliny w ciągu całego okresu wegetacyjnego (stężenie 1:50, na mszyce i przędziorki).

Nierozcieńczoną gnojówką możemy też podlewać kompost w celu przyspieszenia rozkładu materiału roślinnego.

UWAGA: gnojówki z pokrzywy nie stosuje się do fasoli, grochu, cebuli i czosnku. Trzeba też wiedzieć, że ma odczyn lekko zasadowy, więc nie należy jej nadużywać do roślin kwasolubnych.

Gnojówka ze skrzypu polnego

Podobnie jak gnojówkę z pokrzywy, możemy przygotować też gnojówki z innych roślin. Jedną z nich może być gnojówka ze skrzypu polnego. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. 1 kg świeżych roślin i 10 l wody.

Fermentującą gnojówkę po rozcieńczeniu wodą (1:50) możemy wykorzystać do walki ze szkodnikami (opryski przeciwko przędziorkom, misecznikom, tarcznikom, mszycom), a także jako nawóz do zasilania roślin (stężenie 1:5).

Gnojówka z żywokostu lekarskiego przeciw mszycom

Gnojówkę możemy przygotować też  z żywokostu lekarskiego, zalewając 1 kg zielonych roślin 10 l wody. Gotowy preparat można wykorzystać (stężenie 1:10) jako oprysk przeciwko mszycom. W tej samej proporcji można go również stosować jako nawóz bogaty w potas. Szczególnie dobrze nadaje się do zasilania pomidorów, bakłażanów, a także roślin kwitnących.

Gnojówka z cebuli przeciw chorobom i jako nawóz

Gnojówkę uzyskamy też z cebuli (5 l wody na 100g łusek cebuli), stosując gotowy płyn (stężenie 1:10) w postaci oprysku przeciwko chorobom grzybowym (np. szara pleśń na truskawkach) lub jako nawóz wzmacniający.

Gnojówka z mniszka lekarskiego (tak zwanego mlecza)

Ciekawą gnojówkę, przyspieszającą wzrost roślin i dojrzewanie owoców uzyskamy natomiast z mniszka lekarskiego, zalewając ok. 1 kg roślin (kwiaty, łodygi, liście, korzenie) 10 litrami wody (fermentacja trwa ok. tygodnia). Stosujemy ją w stężeniu 1:10.
W odróżnieniu od większości gnojówek roślinnych, ta z mniszka ma odczyn lekko kwaśny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl