Kamasja należy do wiosennych kwiatów cebulowych, choć kwitnie zdecydowanie późną wiosną – w maju i czerwcu. Ma piękne kwiaty, najczęściej w odcieniach niebieskiego, choć są też gatunki i odmiany kwitnące na biało i lila. Pojedyncze kwiaty mają kształt gwiazdek, o wąskich, wydłużonych płatkach. Pojawiają się one dookoła wzniesionej, wyprostowanej łodygi (kwiatostan budową może kojarzyć się z hiacyntem). Kamasje mają najczęściej jaskrawożółte pylniki, które wyglądają dekoracyjnie, a z niebieskimi płatkami – pięknie kontrastują. Liście kamasji są długie i wąskie, zielone z delikatnym szarawym nalotem, który pojawia się także na pędzie kwiatowym.
Uprawa kamasji – podstawowe wymagania
Kamasje w naturze rosną na wilgotnych łąkach (w USA i Kanadzie). Podobnych warunków oczekują w ogrodzie. Można je sadzić w miejscach słonecznych, ale wtedy koniecznie trzeba zadbać o ich podlewanie, bo wiosną muszą mieć wilgotną ziemię. W takich warunkach będą najlepiej kwitły. Można je także sadzić w lekkim cieniu, co nieco ograniczy konieczność podlewania.
Kamasje najwięcej wody potrzebują wiosną, natomiast latem, kiedy przechodzą w stan spoczynku, ziemia może już bardziej przesychać. Pamiętajmy, że choć lubią wilgoć, to ziemia nie może być podmokła, bo w takich warunkach ich cebule zgniją.
Kamasje lubią żyzną, próchniczą ziemię o lekko kwaśnym odczynie. Można je sadzić również na dość ciężkich, gliniastych ziemiach, ale wtedy może być konieczne zrobienie warstwy drenażu (chodzi o to, żeby woda nie stagnowała).
Kiedy sadzić i wykopywać kamasje
Kamasje to rośliny cebulowe. Sadzi się je późnym latem – od sierpnia/września do października. Jak większość cebulowych co jakiś czas warto je wykopywać. Nie trzeba tego robić co roku, ale wtedy, kiedy zauważamy, że kamasje gorzej kwitną albo zbytnio się zagęściły. Wykopuje się je, kiedy przekwitną i zasuszą liście. Wcześniej warto ściąć górną część pędu kwiatowego, żeby roślina nie zawiązywała nasion. To osłabia cebulę. Natomiast nie ścinajmy liści, bo one cebulę odżywiają.
Kamasje najlepiej sadzić w większych grupach, bo tylko wtedy będą się pięknie prezentować. W dobrych warunkach rośliny same ładnie się rozrastają (w naturze tworzą całe łany).
Jak rozmnażać kamasje
Kamasje najlepiej rozmnażać z cebulek przybyszowych. Po wykopaniu roślin wybieramy najbardziej dorodne cebule i sadzimy je ponownie jesienią (po przechowaniu w suchym miejscu). Mniejsze warto „podhodować” – można je posadzić w mniej eksponowanym miejscu, bo początkowo nie będą kwitnąć. Po dwóch-trzech latach powinniśmy się doczekać kwiatów również z nich.
Zimowanie kamasji
Kamasje są przystosowane do niskich temperatur (strefy mrozoodporności są podawane różnie – zarówno 4, jak i 5). W chłodniejszych regionach kraju lepiej ją zabezpieczyć przed silnymi mrozami, szczególnie jeśli miałyby nadejść bez śniegu. Wystarczy przykryć stroiszem. Warto też być czujnym wczesną wiosną – kiedy kamasja zacznie puszczać pędy, a nadejdą przymrozki, również osłońmy je.
Choroby i szkodniki kamasji
Gatunki i odmiany kamasjii
W ogrodach spotyka się przede wszystkim trzy gatunki kamasji. Mają one takie same wymagania, ale nieco różnią się wyglądem i wielkością.
- Kamasja Kusika (Camassia cusickii) – jest wysoka – pęd kwiatowy dorasta do ok. 1 m, liście do 50-80 cm długości. Wytwarza mnóstwo dość dużych kwiatów. Najczęściej ma jasnoniebieskie kwiaty, ale np. u odmiany Zwanenburg ich kolor jest intensywnie niebieski.
- Kamasja Leitchlina (Camassia leichtlinii) – jest równie wysoka, ale ma większe kwiaty. Mogą być one intensywnie niebieskie (np. u odmian Caerulaea, Blue Danube), białe (odmiana Alba), a także pełne, o interesującym białozielonkawym zabarwieniu (odmiana Plena).
- Kamasja kwamasz (Camassia quamash) zwana też kamasją jadalną (Camassia esculenta) jest najniższa (do 40-50 cm), ale kwitnie obficie i nadaje się też do mniejszych ogrodów. Najczęściej ma kwiaty w różnych odcieniach niebieskiego.
licencja CC BY-SA 4.0