Orzechy włoskie poprawią pamięć i wygląd skóry. Właściwości i zastosowanie

Katarzyna Józefowicz
Orzechy włoskie są wyjątkowo zdrowe, a przy tym smaczne. Warto po nie sięgać, kiedy są świeże i suszone.
Orzechy włoskie są wyjątkowo zdrowe, a przy tym smaczne. Warto po nie sięgać, kiedy są świeże i suszone. NickyPe - pixabay.com
Orzechy włoskie skrywają bogactwo substancji odżywczych. Warto je jeść i świeże, i suszone. Poznajcie właściwości orzechów.

 Orzech włoski – słodki miąższ z gorzką skórką

Owoce orzechów włoskich nie są wprawdzie zbyt okazałe, ale skrywają w sobie wielką moc i mają sporo zastosowań. Zanim dojrzeją, otula je gruba, zielona skórka oraz jasnobrązowa skorupka, a znajdujące się w ich wnętrzu jądro ma mleczną barwę. Kiedy osiągną już dojrzałość, zielona skórka pęka i uwalnia owoc w postaci okrągłego orzecha o twardej, brązowej skorupie i białym, silnie pofałdowanym miąższu, osłoniętym cienką, żółtawą skórką.

Miąższ jest bardzo smaczny i słodkawy, ale pokrywająca go skórka ma gorzki smak. W przypadku świeżych owoców, warto ją usunąć, co nie jest trudne, gdyż skórka łatwo schodzi. U podsuszonych orzechów, skórka staje się sztywna i mocno przylega do miąższu, dlatego dużo trudniej jest się jej pozbyć. Wtedy jednak staje się też mniej gorzka, dlatego nie psuje smaku orzecha tak jak świeża.

Tłuszcze, kwasy, witaminy i minerały

Bez względu jednak na to, czy będziemy wykorzystywać owoce świeże czy suszone, możemy mieć z nich wiele pożytku, gdyż ich wnętrze skrywa całe mnóstwo cennych substancji odżywczych. Należą do nich między innymi aminokwasy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy (głównie C, E, A i z grupy B), minerały (m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan i żelazo), kwas foliowy i białko.

Orzechy włoskie wprawdzie są dość kaloryczne, ale bardzo zdrowe.
Orzechy włoskie wprawdzie są dość kaloryczne, ale bardzo zdrowe. ArmbrustAnna (pixabay.com)

Orzechy w znacznej części składają się z tłuszczu, nie są więc zbyt dietetyczne (654 kcal na 100 g). Ponieważ jednak znajdujący się w nich tłuszcz jest bardzo wartościowy, nie powinniśmy się go obawiać, gdyż spożywany w niewielkich ilościach (kilkanaście orzechów dziennie) nie wpływa negatywnie na naszą wagę, a nawet pomaga w jej utrzymaniu na stałym poziomie (orzechy są sycące i mają niski indeks glikemiczny). Jedynie osoby będące na diecie odchudzającej powinny zadowolić się mniejszą ilością orzechów (kilka dziennie).

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie

A co zyskujemy, jedząc orzechy włoskie? Okazuje się, że całkiem sporo. Zawarte w nich kwasy wielonienasycone pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i mają działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwmiażdżycowe, co doskonale wpływa na stan naszego serca i mózgu, a także poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. W świetle prowadzonych badań, kwasy zawarte w orzechu włoskim, mogą mieć też działanie przeciwnowotworowe, ograniczając rozwój komórek nowotworowych.

Znajdujące się w orzechach minerały i witaminy (m.in. potas, fosfor, magnez i wit. z grupy B) oraz kwas foliowy, mają też znakomity wpływ na pracę naszego mózgu, gdyż ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie, a także pomagają walczyć ze stresem i przemęczeniem. Ich korzystny wpływ na mózg kojarzony jest nawet z charakterystyczną budową jądra, które wyglądem bardzo przypomina mocno pofałdowany, ludzki mózg.

Warto przeczytać: Właściwości maronów – owoców kasztana jadalnego

Oprócz minerałów i kwasów tłuszczowych, duże znaczenie mają również znajdujące się w orzechu witaminy E i A, które znakomicie wpływają na stan i kolor naszej skóry.

Orzechy do sałatek, ciast i na olej

Korzystanie z zalet orzecha włoskiego nie jest trudne, gdyż jego owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują zaraz po zbiorze, ale można je też suszyć i dodawać do sałatek (np. z tuńczyka i kapusty pekińskiej), surówek (np. z jabłka, rodzynek i selera), sosów i mięs oraz ciast, kremów i deserów (np. tort orzechowy, lody orzechowe, ciasteczka z orzechami).

Z orzechów pozyskuje się też wartościowy olej jadalny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Niestety, mimo iż orzechy to samo zdrowie, nie wszyscy mogą z nich korzystać. Osoby uczulone muszą ich unikać, ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, stanowiącej zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Nie tylko orzech jest pożyteczny

Orzech włoski, to jednak nie tylko cenny owoc, ale też bardzo wartościowa roślina. Zielona skóra, otaczająca skorupę orzecha, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne i przeciwbakteryjne, dlatego wykorzystywana jest do przygotowania nalewki, poprawiającej pracę układu pokarmowego i ułatwiającej trawienie.

Także odwar z zielonej skórki i liści ma działanie antyseptyczne oraz przeciwzapalne, dlatego ma zastosowanie jako płyn do płukania gardła oraz przemywania skóry z objawami trądziku czy infekcji. Wywar z liści orzecha, może też poprawić stan włosów, które przy okazji zabarwi na jasnobrązowy kolor.

Pożyteczne są nie tylko same orzechy, ale także zielona skórka, która je otacza, jak również liście.
Pożyteczne są nie tylko same orzechy, ale także zielona skórka, która je otacza, jak również liście. HelgaKa - pixabay.com
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl