Uprawa porów w ogrodzie. Kiedy siać, jak sadzić i pielęgnować pory

Katarzyna Józefowicz
Pory są dość wymagające, ale z powodzeniem można uprawiać je w ogrodzie.
Pory są dość wymagające, ale z powodzeniem można uprawiać je w ogrodzie. Hans - pixabay.com
Pory to warzywa smaczne i zdrowe, dlatego chętnie po nie sięgamy. Możemy kupić je na targu lub w warzywniaku, ale możemy również sami je uprawiać. Podpowiadamy, jak wyhodować pory.

Pora na pory w ogrodzie

Zanim jednak zdecydujemy się na uprawę porów, powinniśmy wcześniej poznać wymagania roślin, gdyż ich uprawa nie zawsze kończy się powodzeniem. Pory to rośliny dwuletnie, uprawiane zwykle jako jednoroczne. Należą do grupy warzyw cebulowych, choć zaliczane są do botanicznej rodziny amarylkowatych.

Zobacz zdjęcia

Pory na ogół dobrze znoszą niskie temperatury oraz niesprzyjające warunki pogodowe, ale ze względu na długi okres wegetacji (nawet do 170 dni), powinny być uprawiane z rozsady, a nie siewu wprost do gruntu. Dzięki temu będą miały zapewniony lepszy start i wydadzą wyższe plony.

Jak i kiedy siać i sadzić pory

Gotową rozsadę możemy kupić u producenta lub spróbować przygotować ją we własnym zakresie. Wtedy jednak musimy dysponować odpowiednio widnym i umiarkowanie ciepłym pomieszczeniem takim jak np. inspekt lub chłodna szklarnia (ok. 14-16°C).

W zależności od odmiany i terminu zbioru, nasiona porów wysiewamy w kilku terminach:

  • ok. 15 stycznia - 15 lutego – siew na zbiór wczesny,
  • koniec lutego - koniec marca – siew na zbiór późny
  • ok. 15 kwietnia – siew na zbiór późnojesienny i zimowy.

W zależności od terminu zbioru, gotową rozsadę także wysadzamy do gruntu w różnych terminach:

  • koniec marca - połowa kwietnia – rośliny na zbiór wczesny w lipcu i sierpniu,
  • maj-czerwiec – rośliny na zbiór późny od sierpnia do października
  • koniec czerwca - połowa lipca – rośliny na zbiór zimowy lub wiosenny następnego roku.

Gotowe rozsady można kupić, niekoniecznie trzeba je samodzielnie uzyskiwać z nasion.

Jakie odmiany porów sadzić

Chcąc uprawiać pory na zbiór zimowy lub wiosenny, powinniśmy wybierać odmiany najpóźniejsze (zimowe), które przystosowane są do przetrwania niskich temperaturach w gruncie (pod okryciem z włókniny). Należą do nich np.: „Amor” (na zbiór jesienny, zimowy i ozimy), „Curling”, „Arkansas”, „Kenton”, „Bartek”, „Porilux” (odmiana dodatkowo tolerancyjna na alternariozę i rdzę).

Odmiany zimowe dobrze znoszą niskie temperatury i mogą być zbierane nawet spod śniegu, ale są mniej delikatne w smaku i bardziej zielone, niż odmiany wczesne i średnio późne.

Jak uprawiać pory – warunki dobre dla porów

Jeśli jednak chcemy liczyć na udane plony, musimy zapewnić porom odpowiednie warunki uprawowe inaczej będą się źle rozwijać oraz łatwo zapadać na choroby. Przede wszystkim trzeba przeznaczyć pod ich uprawę przewiewne i słoneczne stanowisko oraz żyzne, próchnicze, wilgotne podłoże o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie pH (ok. 5,5-6,5).

Pory to rośliny światłolubne, dlatego nie należy ich sadzić obok wyższych warzyw, które mogłyby je zacieniać. Rośliny nie tolerują też suszy, dlatego w okresach bezdeszczowych oczekują systematycznego nawadniania. Posiadają wprawdzie rozbudowany i gęsty, ale dość płytki system korzeniowy, który nie sięga do wody zgromadzonej w głębszych warstwach podłoża.

Nawożenie porów

Porów nie trzeba natomiast w szczególny sposób nawozić, gdyż mają średnie wymagania pokarmowe i wystarczy im dawka dobrze rozłożonego kompostu lub niewielkie ilości wieloskładnikowych nawozów mineralnych, zastosowanych przed uprawą.

Bielenie porów - sposób na lepszy smak i odporność

Latem (w lipcu) warto natomiast obsypać ziemią dolną cześć ich łodygi aż pod liście (jeśli sadzimy pory latem, należy umieścić sadzonki w ziemi na takiej głębokości). Pozwoli to uzyskać dłuższą i delikatniejszą część bieloną. Zabieg jest szczególnie polecany dla odmian zimowych, które dzięki temu nie tylko będą miały więcej delikatnej części białej, ale też lepiej przetrwają chłody.

Co robić, żeby uniknąć chorób i szkodników porów

Decydując się na uprawę porów, powinniśmy też pamiętać o przestrzeganiu zmianowania i unikaniu sadzenia na tym samym stanowisku roślin po sobie i po innych warzywach cebulowych przez co najmniej 4 lata. W przeciwnym razie pory będą narażone na atak typowych dla tej grupy roślin chorób i szkodników (ich przetrwalniki mogą pozostawać w glebie nawet kilka lat), takich jak: wgryzka szczypiorka, miniarka porówka, śmietka cebulanka, wciornastek tytoniowiec i niszczyk zjadliwy oraz fytoftorozy, alternariozy i rdzy.

Pory dobrze jest natomiast sadzić w towarzystwie marchwi (uprawa współrzędna), gdyż oba gatunki ochronią się nawzajem przed niektórymi szkodnikami (pory odstraszą groźną dla marchwi połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęci niebezpieczną dla porów śmietkę cebulankę).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie