Renklody i węgierki, czyli śliwy do ogrodu
Śliwy uprawiane w ogrodach to przede wszystkim renklody i drzewa w typie węgierki. Pierwsze z nich wydają okrągłe, miękkie, soczyste i słodkie owoce, nadające się do bezpośredniego spożycia i na kompoty, drugie natomiast rodzą owoce o wydłużonym kształcie i zwartym miąższu, dlatego mogą być traktowane jako owoce deserowe lub przerobowe.
Mimo wspaniałych owoców, śliwy na pewien czas niemal zniknęły z ogrodów. Przyczyną była szarka (ospowatość śliw), groźna choroba wirusowa, która rozprzestrzeniała się bardzo szybko i niszczyła plony zarówno w przydomowych ogrodach jak i dużych sadach. Aby więc móc ponownie uprawiać śliwy, podjęto prace hodowlane, zmierzające do stworzenia odmian odpornych na tę chorobę. Obecnie jest już sporo takich odmian, dlatego to właśnie spośród nich należy wybierać rośliny do uprawy w ogrodzie.
Sprawdź też: Jak uprawiać i pielęgnować śliwy
Na co zwracać uwagę, wybierając śliwy do ogrodu
Poza odpornością na szarkę, śliwy powinny charakteryzować się też odpornością na inne choroby (np. moniliozę), dobrym smakiem owoców, obfitym plonowaniem oraz łatwością uprawy. Drzewa nie powinny też osiągać zbyt dużych rozmiarów, utrudniających ich pielęgnację oraz zbiór owoców, dlatego warto wybierać odmiany szczepione na podkładkach skarlających jak np. na „Węgierce Wangenheima” lub bardziej odpornej na szarkę „Garli”. Wadą takich drzew jest mniejsza odporność na suszę i wyższe wymagania glebowe.
Wybierając śliwy do ogrodu, dobrze jest też zdecydować się na kilka odmian, owocujących w różnych terminach oraz na odmiany, których owocowanie nie zależy od zapylacza (odmiany samopłodne). Dzięki temu plonowanie drzew będzie przedłużone, a owoce będą mogły być lepiej wykorzystane.
Odmiany śliw, które warto posadzić w ogrodzie
Wśród odmian śliw polecanych do uprawy w przydomowych ogrodach, znajdują się między innymi:
- Promis, Tolar, Nectavit – odmiany w typie węgierki, dobrze owocujące, mało wrażliwe na szarkę i inne choroby, dość odporne na mróz, samopłodne. Owoce smaczne, o soczystym, słodkim miąższu, dobrze odchodzącym od pestki. Śliwki dojrzewają na przełomie września/października i są doskonałe na przetwory oraz do bezpośredniego spożycia.
- Herman – śliwka w typie półwęgierki, o średnich owocach pokrytych filetowym nalotem. Miąższ bardzo smaczny, kremowobiały, soczysty, łatwo odchodzący od pestki. Owoce dojrzewają na przełomie lipca/sierpnia i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Drzewo jest mało wrażliwe na szarkę i inne choroby oraz nie wymaga zapylaczy.
- Cacanska Lepotica – odmiana w typie półwęgierki, owoce duże, owalne, pokryte niebieskim nalotem. Miąższ bardzo smaczny, słodko-kwaśny, żółty, jędrny, soczysty, dobrze odchodzący od pestki. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Drzewo mało wrażliwe na szarkę i dość odporne na inne choroby.
- Opal – owoce średniej wielkości, owalne, skórka różowo-fioletowa, miąższ bardzo smaczny, soczysty, jasnożółty, odchodzący od pestki. Odmiana samopłodna, plonująca obficie, odporna na szarkę i mało podatna na inne choroby.
- Valjevka – odmiana o niedużych, owalnych owocach, pokrytych intensywnie niebieskim nalotem. Miąższ bardzo smaczny, dobrze odchodzący od skórki. Owoce dojrzewają na początku września i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Drzewo samopłodne, mało wrażliwe na szarkę i inne choroby.
- Renkloda Althana - odmiana o kulistych, różowo-fioletowych owocach i bardzo smacznym, soczystym, żółtym miąższu, łatwo odchodzącym od pestki. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia/września i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na kompoty. Drzewo odporne na szarkę i inne choroby, ale dość wrażliwe na mróz i wymagające do dobrego plonowania zapylaczy.
- Renkloda Ulena – odmiana o dużych, okrągłych, żółtych, smacznych owocach deserowych. Miąższ niezbyt dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na kompoty. Drzewa są odporne na szarkę i samopłodne, ale w wilgotne lata owoce mogą być porażane przez moniliozę.