Szparagi są to sezonowy przysmak, powszechnie doceniany dzięki za oryginalny smak, dużą zawartości witamin i niewielką kaloryczność. Warzywa te są też lekkostrawne, dlatego w wielu krajach znajdują szerokie zastosowanie kulinarne.
W kuchni wykorzystuje się młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). To ładna i okazała roślina. Jej długie pędy pokrywają igiełkowate gałęziaki, a niekiedy też dekorują czerwone, okrągłe owoce. Gałązki te były popularnym dodatkiem do bukietów. Szparagi można uprawiać jako rośliny dekoracyjne.
Podpowiadamy: Jak uprawiać szparagi jako rośliny dekoracyjne
Natomiast żeby uzyskać szparagi do jedzenia, trzeba trochę się postarać. Ich uprawa jest dość skomplikowana, jednak smak wynagradza trudy. W sprzedaży są szparagi zielone i białe. Jedne i drugie to pędy tej samej rośliny, ale uzyskane w różny sposób. Mniej kłopotliwe są szparagi zielone.
Wymagania szparagów
Szparagi są roślinami dość wymagającymi, dobrze wzrastają w nasłonecznionych i osłoniętych przed silnym wiatrem stanowiskach. Odpowiada im gleba żyzna, dobrze nawieziona i zasobna w substancje organiczne, pulchna oraz średnio wilgotna i wapienna (pH 6-7,5). Umieszczenie karp w zbyt wilgotnym podłożu, może być przyczyną ich gnicia oraz ataków grzybów. Karpy szparagów sadzi się w kwietniu.
Jak uprawiać szparagi zielone
Szparagi zielone są łatwiejsze do uzyskania, a ich uprawa mniej pracochłonna. Szparagi zielone powinniśmy sadzić w bruzdach o głębokości 20 cm i szerokości 40 cm. Wewnątrz bruzd tworzymy niewielkie kopce, w których umieścimy młode karpy (można je kupić, albo wyhodować z nasion).