„Chińskie daktyle” czyli owoce głożyny. Smaczna i zdrowa przekąska

Katarzyna Józefowicz
"Chińskie daktyle" to owoce głożyny pospolitej. Są smaczne i mają dużo składników korzystnych dla zdrowia.
"Chińskie daktyle" to owoce głożyny pospolitej. Są smaczne i mają dużo składników korzystnych dla zdrowia. Xbeing - pixabay.com
„Chińskie daktyle” to jedne z owoców, które pojawiły się u nas niedawno. Warto się nimi zainteresować bo są smaczną i zdrową przekąską.

Głożyna pospolita – wschodni przysmak

Chociaż zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że na półkach sklepowych znajdujemy warzywa i owoce z całego świata, nie zawsze jeszcze wiemy jak się nazywają, skąd pochodzą i jak je wykorzystać. Do takich mało znanych i rzadko spotykanych, egzotycznych nowinek należą między innymi owoce głożyny lub jujuby pospolitej (nie należy mylić z jojobą), nazywane potocznie „chińskimi daktylami” (Ziziphus jujuba).

Głożyna pospolita pochodzi z rejonów Azji Wschodniej (Chiny, Indie) oraz Japonii, gdzie spotykana jest nie tylko w stanie dzikim, ale też uprawiana w ogrodach jako roślina użytkowa. Głożyna pospolita ma postać okazałego krzewu lub niewielkiego drzewa o eliptycznych, zielonych liściach i sztywnych, rozgałęzionych pędach, pokrytych nielicznymi cierniami, wyrastającymi u podstawy liści. Jej owocem jest duży, podłużny, czerwony pestkowiec, przypominający wyglądem śliwkę, a smakiem jabłko.

Owoce są słodkie i smaczne, ale rzadko bywają spożywane na surowo, gdyż częściej przeznacza się je do suszenia, kandyzowania, mrożenia lub na przetwory i wina.

„Chińskie daktyle” – suszone owoce lub herbata

W naszym kraju „chińskie daktyle” są jeszcze mało popularne i dostępne głównie w postaci suszonej. Można je czasem spotkać w dużych marketach spożywczych, ale znacznie łatwiej znaleźć je w sklepach oferujących produkty i przyprawy kuchni wschodniej i orientalnej. Tam też można spotkać te ciekawe owoce pod postacią herbaty jak np. herbata Jujube z miodem (o konsystencji konfitury).

Suszone owoce po pozbawieniu pestki (większość owoców jest suszonych z pestką, dlatego trzeba ją usunąć, podobnie jak w przypadku suszonych śliwek), można traktować jak zdrową przekąskę lub wykorzystywać jako dodatek do ciast, wypieków, kompotów czy sałatek.

„Chińskie daktyle” w kosmetyce i medycynie

„Chińskie daktyle” mają jednak zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie i kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości lecznicze, w krajach pochodzenia były cenione od wieków, my natomiast poznajemy dopiero ich możliwości. W składzie owoców znajdziemy ogromne bogactwo witamin (głównie witaminę C oraz witaminy z grupy B) i minerałów (magnez, potas, wapń, żelazo, mangan), a także wartościowych aminokwasów, flawonoidów, glikozydów, alkaloidów i wielu innych substancji biologicznie czynnych.

W celach leczniczych wykorzystuje się głównie pozyskany z owoców ekstrakt, dostępny w sklepach zielarskich lub specjalistycznych. Wyciąg z Ziziphus jujuba znajdziemy też w składzie niektórych suplementów diety (głównie Tiens - Date Oral Liquid - Ekstrakt z chińskich daktyli) oraz kosmetyków (np. hennie do włosów, kremów o działaniu liftingującym np. Elixir by nature - Serum liftingująco - odmładzające).

Jakie działanie mają „chińskie daktyle”

Owoce głożyny mają działanie wzmacniające i krwiotwórcze, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i wolnych rodników. Wspomagają też działanie układu immunologicznego i nerwowego, a także poprawiają pracę wątroby i układu trawienia. Na tym jednak nie koniec ich możliwości, gdyż owoce mogą też regulować ciśnienie krwi i wspomagać pracę serca, a także pomagać nam walczyć z bezsennością.

Wpływają również na poprawę stanu naszych kości i zębów oraz uzupełniają niedobory witamin i minerałów w osłabionym chorobą lub długą zimą organizmie. Według niektórych źródeł, potrafią nawet hamować rozwój komórek rakowych, odpowiadających między innymi za białaczkę. Jeśli dotąd nie spotkaliśmy ani nie próbowaliśmy „chińskich daktyli”, z pewnością powinniśmy się nimi zainteresować i skorzystać z ich cudownych właściwości.

„Chińskie daktyle” z ogrodu. Jak uprawiać głożynę

Co ciekawe, rośliny możemy nawet uprawiać we własnym ogrodzie, gdyż w polskich szkółkach są już dostępne ich sadzonki. Głożyna nie jest szczególnie wymagająca, ale ze względu na swoje pochodzenie, oczekuje słonecznego, ciepłego i osłoniętego przed wiatrem stanowiska oraz żyznej, próchniczej, stale lekko wilgotnej gleby. Owoce zaczynają pojawiać się na krzewach już w 2-3 roku uprawy, dojrzewając późną jesienią, po opadnięciu liści. Głożyna pospolita nie jest niestety zbyt mrozoodporna (znosi spadki temperatur jedynie do ok. -18 C), dlatego powinna być okrywana na zimę i uprawiana w najcieplejszych rejonach kraju.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl