Awokado w praktyce. Jak je kupić, przechowywać i co można z niego zrobić

Katarzyna Józefowicz
Awokado może zastąpić masło, posłużyć jako baza past,  koktajli oraz sałatek. Można je także jeść na ciepło.
Awokado może zastąpić masło, posłużyć jako baza past, koktajli oraz sałatek. Można je także jeść na ciepło. GerDukes - pixabay.com
Awokado warto wprowadzić o swojego jadłospisu, bo poza przyjemnym smakiem ma wiele pożytecznych właściwości. Przeczytajcie, jak je wybrać, przechowywać i co można zrobić z awokado.

Awokado – syci i smakuje

W ostatnich latach do grona najpopularniejszych owoców egzotycznych dołączyło awokado czyli smaczliwka wdzięczna. Nie jest ono wprawdzie tak słodkie i aromatyczne jak banan, mandarynka czy mango, ale posiada w swoim składzie ogromne bogactwo substancji odżywczych, dlatego z pewnością zasługuje na nasz a uwagę.

Cenią je sobie głównie wegetarianie, gdyż doskonale zastępuje masło, a także osoby będące na diecie odchudzającej, bo pomimo dużej kaloryczności pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, przez co zniechęca do podjadania między posiłkami.

Kwas foliowy i kwasy omega – pożytki z awokado

Awokado to skarbnica potasu, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach), dlatego systematycznie spożywane poprawia funkcjonowanie mózgu i wzmacnia układ nerwowy. Duża ilość obecnych w owocu jednonienasyconych tłuszczów, pomaga też obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chroniąc nasz organizm przed rozwojem miażdżycy.

Awokado zawiera także sporo kwasu foliowego i witamin z grupy B, dlatego jest szczególnie polecane kobietom w ciąży.

Awokado nie tylko zielone. Wybieramy awokado

Decydując się na zakup owoców, powinniśmy jednak wiedzieć, czego szukać i jak je wybierać, gdyż nie wszystkie są tak samo dobre. Najlepsze awokado ma zdrową, błyszczącą, jędrną i pozbawioną plam skórkę, a jego miąższ lekko ugina się pod naciskiem palca (owoce zbyt miękkie będą przejrzałe, a zbyt twarde niedojrzałe).

Przy wyborze owoców nie kierujmy się natomiast barwą, bo chociaż większość awokado jest zielona, niektóre mogą mieć brunatny kolor, co wcale nie musi oznaczać, że są przejrzałe lub zgniłe. Takie owoce pochodzą ze specjalnych odmian, których cechą jest ciemnobrunatna barwa dojrzałych owoców.

Jak obrać i przygotować awokado do jedzenia

Dojrzałe awokado bardzo łatwo się obiera. Wystarczy je tylko przekroić wzdłuż pestki na pół, a następnie przekręcić obie połówki w przeciwnych kierunkach. Jedna z nich powinna bez problemu dać się oddzielić od dużej, brązowej pestki, z drugiej natomiast można usunąć pestkę za pomocą wbitego w nią noża. Po usunięciu pestki, miąższ wyjmuje się ze „skórkowych łódeczek” ostrą łyżką, a następnie skrapia sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Tak zabezpieczony można bez obaw przechować w lodówce przez 2-3 dni, podobnie jak cały, dojrzały owoc.

Trochę inaczej postępuje się z niedojrzałym awokado. Taki owoc najlepiej umieścić w papierowej torebce razem z jabłkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni (np. na parapecie okna), dzięki czemu szybko dojrzeje.

Pasty, sałatki i sosy. Pomysły na dania w awokado

Mimo ogromnej wartości odżywczej, nie wszyscy są jednak amatorami wytrawnego smaku awokado, któremu daleko do słodkich bananów czy jabłek. Owoce doskonale nadają się jednak do przyrządzania rozmaitych potraw, dlatego warto z nimi trochę poeksperymentować.

Awokado to przede wszystkim znakomity zamiennik masła, gdyż jego miękki, tłusty miąższ doskonale nadaje się do smarowania kanapek. Można z niego również przygotować pastę do chleba z jajkiem, pietruszką, majonezem i przyprawami.

Owoc jest także idealnym dodatkiem do popularnego w ostatnim czasie sushi, gdyż znakomicie smakuje w połączeniu z ryżem i rybą. Jego wytrawny miąższ to też doskonały dodatek do koktajli i to zarówno owocowych jak i warzywnych. Dobrze komponuje się bananami, pietruszką i jogurtem, ale może być też zestawiany z wieloma innymi owocami i warzywami.

Awokado to także podstawa meksykańskiego guacamole czyli dipu z dodatkiem limonki, pomidorów, papryki, cebuli, oliwy ziół i przypraw. Można je również dodawać do mięsno-warzywnych tortilli, a nawet przygotować z niego odżywczy chłodnik z zielonym ogórkiem, szczypiorkiem, przyprawami i kefirem.

Awokado to także dokonały dodatek do sałatek. Można komponować go z pomidorami, oliwkami i mozzarellą, polewając sosem na bazie oliwy i octu, a także z kukurydzą, zieloną sałatą, pomidorami, szczypiorkiem, natką pietruszki i tuńczykiem albo z grillowanym kurczakiem, sałatą, kukurydzą, makaronem i pomidorami z dodatkiem sosu na bazie musztardy, oliwy, octu i miodu. Awokado można też wykorzystywać do przygotowania sałatek owocowych, gdyż pasuje do bananów, cytrusów i kiwi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl