Domowa uprawa pieczarek – jak to się robi. Poradnik uprawy pieczarek

Katarzyna Józefowicz
Pieczarki to jedne w nielicznych grzybów, które z powodzeniem możemy uprawiać sami. Z własnej uprawy smakują znacznie lepiej niż ze sklepu.
Pieczarki to jedne w nielicznych grzybów, które z powodzeniem możemy uprawiać sami. Z własnej uprawy smakują znacznie lepiej niż ze sklepu. IakovFilimonov - 123RF
Smakowite i aromatyczne pieczarki należą do najpopularniejszych i najchętniej spożywanych przez nas grzybów. Można je uprawiać samemu – podpowiadamy, jak to zrobić.

Pieczarki nie tylko ze sklepu

Pieczarki doskonale nadają się do smażenia, zapiekania, gotowania i grillowania, a po zblanszowaniu również do mrożenia. Pieczarki trafiające na nasz stół, pochodzą zwykle z wyspecjalizowanych hodowli, jeśli wiec chcemy cieszyć się ich smakiem, musimy najpierw wybrać się po nie do sklepu.

Możemy oczywiście pozyskać je również z naturalnego środowiska, zbierając ich kapelusze na łące, w polu lub w lesie. Wtedy jednak narażamy się na śmiertelnie niebezpieczeństwo, gdyż na pewnych etapach rozwoju dzikie pieczarki łatwo pomylić z jednym z najbardziej trujących grzybów czyli muchomorem sromotnikowym. Jeśli wiec nie chcemy ryzykować zatrucia, a jednocześnie pragniemy cieszyć się smakiem świeżych, aromatycznych i zdrowych pieczarek, spróbujmy wyhodować je sobie sami.

Jak zacząć uprawę pieczarek

Kiedyś uprawa pieczarek wymagała sporej wiedzy, umiejętności i czasu, a także dostępu do odpowiednich pomieszczeń i materiałów, dzisiaj jednak zadanie jest już znacznie prostsze i mniej skomplikowane, gdyż na rynku pojawiły się gotowe zestawy do domowej uprawy pieczarek (i to zarówno białych jak i brązowych). Bez żadnych specjalnych zabiegów możemy otrzymać z nich pierwsze plony już po 2-3 tygodniach od zakupu, nawet wtedy, gdy po raz pierwszy podejmujemy się ich uprawy.

W gotowym zestawie znajdziemy zwykle substrat przerośnięty grzybnią, folię lub plastikową okrywę ochronną, specjalny pojemnik pełniący rolę donicy, ziemię torfową do przykrycia substratu z grzybnią oraz szczegółową instrukcję uprawy grzybów. Jeśli więc posiadamy chłodne (wprawdzie na początkowym etapie rozwoju, grzybnia oczekuje nieco wyższej temperatury w granicach 20-22 °C, jednak później optymalna temperatura do wzrostu pieczarek to ok. 15-18°C) i stosunkowo wilgotne pomieszczenie (np. werandę, piwnicę, garaż, poddasze), w którym będziemy mogli umieścić pojemnik z pieczarkami, bez przeszkód możemy podjąć się ich uprawy.

Jak dbać o rosnące pieczarki

Oczywiście samo pomieszczenie nie wystarczy, aby pieczarki zaczęły obficie plonować, dlatego musimy o nie również odpowiednio zadbać. Przede wszystkim powinniśmy zapewnić im właściwą wilgotność powietrza i podłoża, systematycznie, ale umiarkowanie nawadniając substrat przez spryskiwanie go letnią wodą lub delikatne podlewanie konewką z sitkiem.

Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nigdy mokre, bo wtedy grzyby łatwo chorują i gniją. Podczas podlewania należy też unikać moczenia kapeluszy rosnących pieczarek, gdyż grzyby bardzo tego nie lubią. W czasie wzrostu i rozwoju pieczarki praktycznie nie potrzebują światła, muszą mieć jednak zapewniony stały dostęp do świeżego powietrza. Jeśli więc pojemnik z grzybnią trzymamy pod folią lub plastikową osłoną, kilka razy dziennie powinniśmy zdejmować osłonkę i wietrzyć grzybnię, co zapobiegnie jej przegrzaniu, gniciu i zamieraniu.

Pieczarki prawie nie potrzebują światła, więc można je uprawiać nawet w piwnicy. Trzeba za to dbać o utrzymacie wilgotnego podłoża.
Pieczarki prawie nie potrzebują światła, więc można je uprawiać nawet w piwnicy. Trzeba za to dbać o utrzymacie wilgotnego podłoża. Jai79 - pixabay.com

Pieczarki nawet przez cały rok

Jeśli dysponujemy pomieszczeniem, w którym zimą temperatura utrzymuje się powyżej 10°C, uprawę pieczarek możemy prowadzić przez cały rok, jeśli jednak chcemy uprawiać grzyby w ogrodzie, na plony możemy liczyć wyłącznie w sezonie wiosenno-letnim, gdyż pieczarki nie znoszą chłodów, a tym bardziej mrozów.

Plony kilka razy w sezonie

Grzybnia zaszczepiona na substracie może plonować nawet kilka razy w sezonie, wydając jednorazowo sporą ilość grzybów (zbiera się je sukcesywnie w miarę dojrzewania, wykręcając ich nóżkę z podłoża). Między poszczególnymi rzutami, potrzebuje jednak 2-3 tygodni odpoczynku, dlatego jeśli po pierwszych zbiorach grzyby przestaną się pojawiać, nie wpadajmy w panikę, tylko spokojnie poczekajmy na kolejne owocowanie. W tym czasie pilnujmy jedynie, aby podłoże z grzybnią było przez cały czas lekko wilgotne, bo kiedy przeschnie, grzybnia może zostać uszkodzona i przestanie plonować.

Co zrobić, kiedy zbierzemy pieczarki

Trzeba też pamiętać, że po każdych zakończonych zbiorach podłoże musi zostać dokładnie oczyszczone z resztek grzybów, gdyż pozostawione na okrywie torfowej, mogą zostać zaatakowane przez patogeny i stać się źródłem zakażenia dla owocników pojawiających się podczas kolejnego owocowania.

Pieczarki możemy zbierać kilka razy w ciągu sezonu - grzyby wyrastają co parę tygodni.
Pieczarki możemy zbierać kilka razy w ciągu sezonu - grzyby wyrastają co parę tygodni. Skeeze - pixabay.com

Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie