1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Laszczak
Fasolnik egipski
Fasolnik egipski uprawia się przede wszystkim ze względu na kwiaty, a fasolnik chiński - jadalne strączki.
2 z 6

fot. Yercaud-elango (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)
Fasolnik chiński (Vigna unguiculata)
Fasolnik chiński tworzy długie i smaczne strączki, które można jeść, jak fasolkę szparagową.
3 z 6

fot. Nandalal_Sarkar (pixabay.com)
Strąki fasolnika chińskiego
Strączki fasolnika mogą mieć ponad 1 m długości, ale w Polsce osiągają ok. 50-60 cm.
4 z 6

fot. Don McCulley (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)
Fasolnik egipski (Lablab purpureus)
Fasolnik egipski to przede wszystkim ozdobne pnącze. Ma kolorowe kwiaty, a ciekawą barwę mogą mieć również jego strąki.