Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
farsz
- 30 dag czerwonych porzeczek,
- czerwona cebula,
- papryczka chili,
- ½ pęczka mięty,
- cukier, sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju i łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Porzeczki obieramy z szypułek myjemy na sicie i pozostawiamy by osączyły się z wody. Kroimy drobno cebulę i papryczkę chili. Pierś kurczaka dzielimy na podłużne filety, ostrym nożem robimy w nich kieszenie na farsz. Porzeczki z cebulą, papryczką i miętą, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem i tak powstałym farszem nadziać filety. Najwygodniej jest spiąć filety wykałaczkami, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia, na koniec oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju z masłem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 25-30 minut. Faszerowane filety podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami i surówkami.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera