Filety drobiowe nadziewane porzeczkami

Katarzyna Dębek
Ulleo - pixabay.com
Czerwone porzeczki dodadzą smaku filetom z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

farsz

  • 30 dag czerwonych porzeczek,
  • czerwona cebula,
  • papryczka chili,
  • ½  pęczka mięty,
  • cukier, sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju i łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Porzeczki obieramy z szypułek myjemy na sicie i pozostawiamy by osączyły się z wody. Kroimy drobno cebulę i papryczkę chili. Pierś kurczaka dzielimy na podłużne filety, ostrym nożem robimy w nich kieszenie na farsz. Porzeczki z cebulą, papryczką i miętą, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem i tak powstałym farszem nadziać filety. Najwygodniej jest spiąć filety wykałaczkami, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia, na koniec oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju  z  masłem. Mięso przekładamy do żaroodpornego  naczynia i pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 25-30 minut. Faszerowane filety podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami i surówkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl