Składniki:
- 10 l owoców czerwonej porzeczki,
- 10 l wody,
- 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji.
Sposób przyrządzania:
By uzyskać wino o pięknym czerwonym kolorze i bogatym bukiecie, owoce porzeczki trzeba lekko zmiażdżyć, przesypać cukrem i pozostawić pod przykryciem na noc. Tak przygotowane owoce przelewamy do butli, zalewamy nie przegotowaną wodą, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy, a płyn ponownie wlewamy do butli ewentualnie dolewamy 1-2 litra wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek wina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Markslojd Mansion 107040
Lampa stołowa MANSION to tradycyjne oświetlenie w …
kup teraz

Italux Sheridan (Mte20651White)
Dane techniczne Kolor lampy: Biały Materiał wykona…
kup teraz

Zuma Line Adana (5523BKGO)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
kup teraz

Zuma Line Mersin (5512WH)
Lampa stołowa MERSINMERSIN to kolejna propozycja p…
kup teraz

Kaspa Granatowa Lora 41076112
Granatowa lampa stołowa LORA 41076112 lampka do pr…
Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz