1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Laszczak
Ogórek gruntowy
Zdarza się, że ogórki, cukinie czy inne warzywa dyniowate mają gorzki smak. To za sprawą zawartej w nich substancji - kukurbitacyny.
2 z 5

fot. Congerdesign - pixabay.com
Cukinia
Pamiętajmy, że kukurbitacyna jest toksyczna i jedzenie gorzkich ogórków czy cukinii może prowadzić do zatruć.
3 z 5

fot. Domeckopol - pixabay.com
Dyniowate
Do siewu kupujmy nasiona ogórków, cukinii itd. Nasiona pochodzące z własnego ogrodu mogą zawierać kukurbitacynę, szczególnie jeśli uprawiamy np. ozdobne odmiany dyni, ale nie tylko. Wyrosną z nich rośliny o gorzkich owocach.
4 z 5

fot. pixabay.com
Cukinia
Na to, czy cukinia lub ogórki duży wpływ mają warunki uprawy. Niekorzystne (susza, zbyt duże nasłonecznienie, wysoka temperatura) sprzyjają temu, że ogórki, cukinie itd. będą gorzkie.