1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Couleur - pixabay.com
Ziemniaki
Ziemniaki mają bardzo wiele odmian, które różnią się właściwościami. Są takie, które najlepiej nadają się na sałatki, czy do smażenia, albo gotowania.
2 z 9

fot. Arinaja - pixabay.com
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB) nadają się nie tylko na sałatki, ale też do smażenia na patelni (w kawałkach, plasterkach) i grillu.
3 z 9

fot. Kartynas - pixabay.com
Sałatka z ziemniaków
Ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB) mają mało skrobi. Dzięki temu nie rozpadają się podczas przyrządzania.
4 z 9

fot. Cokalatetnica - pixabay.com
Gotowane ziemniaki
Do gotowania, pieczenia, zapiekania najlepiej wybierajmy ziemniaki typu B (lub A-B, B-C).