Marynowana aronia

Katarzyna Dębek
Hietaparta - pixabay.com
Z owoców aronii można robić różne przetwory. Oryginalnym pomysłem jest zamarynowanie aronii.

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • pół szklanki octu 6 proc.,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,4 kg cukru,
  • 1 dag soli.

Sposób przygotowania marynowanej aronii:

Zdrowe i dojrzałe owoce aronii obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy je przez 15 minut, a następnie odcedzamy. Owoce wkładamy do wyparzonych słoiczków, a sok z aronii, który pozostał po jej gotowaniu łączymy z cukrem, solą i octem, dodajemy goździki i kawałek cynamonu, mieszamy i zagotowujemy ponownie. Gorącą zalewą napełniamy słoiczki z aronią i natychmiast zamykamy je. Marynatę pasteryzujemy 15 minut. Taka marynata aroniowa jest pyszna do mięs i ryb na zimno.

Polecamy poradnik: Top 8 właściwości aronii

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl