Jagoda goji, czyli owoc kolcowoju
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji. To handlowa nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) oraz kolcowoju pospolitego, zwanego też szkarłatnym (Lycium barbarum).
Jagody goji wyglądem przypominają czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o jagody goji pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.
UWAGA: należy spożywać tylko w pełni dojrzałe owoce goji (opadające z krzaczków po potrząśnięciu). Niedojrzałe mają właściwości toksyczne.
Jak uprawiać jagody goji czyli kolcowój w ogrodzie
Niewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę, z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Jagoda goji, czyli jagoda licyjska, znana także jako kolcowój jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze.
Kolcowój dobrze sprawdza się w roli luźnego, naturalnego żywopłotu lub jako roślina na trudne stanowiska, np. skarpy. Rośnie szybko, osiągając od 1 do 3 m wysokości. Wiosną można przycinać gałązki, dzięki temu roślina ładnie się rozkrzewi. Jej łukowato zwisające gałązki pokryte są kolcami. Kolcowój znosi różne warunki, nie toleruje jednak ciężkiej gliniastej i podmokłej ziemi. Najlepiej posadzić go w słonecznym i zacisznym miejscu, w przepuszczalnej i żyznej ziemi.
Kolcowój zaczyna kwitnąć w maju-czerwcu i może wytwarzać kwiaty przez całe lato (są one dość niepozorne, ale za to miododajne). Owoce pojawiają się w sierpniu i dojrzewają jesienią (w październiku). Jednak na pierwsze zbiory jagód goji trzeba poczekać dwa-trzy lata.
Cudowne jagody goji - właściwości lecznicze
Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Według dietetyków jagody goji to jeden z najwartościowszych owoców. Dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego.
Jagody goji zawierają niezwykle aktywne aminokwasy, minerały, witaminy (C, B1, B2, B6 oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E). Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. Wysoka zawartość karotenoidów pomaga wzmocnić wzrok, a ponadto pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.
Jagody goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie jagód goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
Obecnie poleca się jagody goji jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.