Jagoda goji, czyli owoc kolcowoju
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji. To handlowa nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) oraz kolcowoju pospolitego, zwanego też szkarłatnym (Lycium barbarum).
Jagody goji wyglądem przypominają czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o jagody goji pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.
UWAGA: należy spożywać tylko w pełni dojrzałe owoce goji (opadające z krzaczków po potrząśnięciu). Niedojrzałe mają właściwości toksyczne.

Jak uprawiać jagody goji czyli kolcowój w ogrodzie
Niewiele osób wie, że tę cenną, pochodzącą z Azji roślinę, z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Jagoda goji, czyli jagoda licyjska, znana także jako kolcowój jest mało wymagającym krzewem, odpornym na mrozy i susze.