Morwa biała o wartościowych liściach
Morwa biała to roślina znana i uprawiana od wieków. Jej słodkie, smakowite owoce cenione były jako przysmak i środek wzmacniający, natomiast liście traktowane jako pożywienie dla owadów, wytwarzających nici do produkcji jedwabiu.
Dość szybko jednak odkryto, że liście mają także właściwości lecznicze i zaczęto wykorzystywać je w medycynie ludowej. Początkowo używano ich jako środka przeciwgorączkowego i wzmacniającego, ale z czasem okazało się, że mają też cały szereg innych cennych właściwości.
Obecnie rośliną zainteresowali się także naukowcy, który dzięki badaniom potwierdzili niektóre z jej leczniczych właściwości liści i ustalili skład chemiczny liści. Znaleźli w nich m.in. sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę D i E, mikro i makroelementy (min. wapń, fosfor, żelazo), aminokwasy egzogenne, kwasy organiczne (np. kwas askorbinowy), flawonoidy i wiele innych, cennych substancji organicznych.
Morwa biała – do walki z cukrzycą i nadwagą
Dzięki tak bogatemu składowi chemicznemu, liście morwy pomagają walczyć z niektórymi chorobami i łagodzą objawy dokuczliwych dolegliwości. Ich najcenniejszą właściwością, jest zdolność do ograniczania działalności enzymów rozkładających cukry, co sprawia, że są trudniej trawione i przyswajane przez organizm.