Morwa biała – poznaj jej wspaniałe właściwości i zastosowanie

Katarzyna Józefowicz
W lecznictwie wykorzystuje się głównie liście morwy białej. Ale zdrowe są również jej owoce, a także korzenie.
W lecznictwie wykorzystuje się głównie liście morwy białej. Ale zdrowe są również jej owoce, a także korzenie. Byrev - pixabay.com
Morwa biała to roślina, której liście mają właściwości lecznicze. Cenna działanie mają również korzenie i owoce. Sprawdźcie, na co pomaga morwa biała.

Morwa biała o wartościowych liściach

Morwa biała to roślina znana i uprawiana od wieków. Jej słodkie, smakowite owoce cenione były jako przysmak i środek wzmacniający, natomiast liście traktowane jako pożywienie dla owadów, wytwarzających nici do produkcji jedwabiu.

Dość szybko jednak odkryto, że liście mają także właściwości lecznicze i zaczęto wykorzystywać je w medycynie ludowej. Początkowo używano ich jako środka przeciwgorączkowego i wzmacniającego, ale z czasem okazało się, że mają też cały szereg innych cennych właściwości.

Obecnie rośliną zainteresowali się także naukowcy, który dzięki badaniom potwierdzili niektóre z jej leczniczych właściwości liści i ustalili skład chemiczny liści. Znaleźli w nich m.in. sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę D i E, mikro i makroelementy (min. wapń, fosfor, żelazo), aminokwasy egzogenne, kwasy organiczne (np. kwas askorbinowy), flawonoidy i wiele innych, cennych substancji organicznych.

Morwa biała – do walki z cukrzycą i nadwagą

Dzięki tak bogatemu składowi chemicznemu, liście morwy pomagają walczyć z niektórymi chorobami i łagodzą objawy dokuczliwych dolegliwości. Ich najcenniejszą właściwością, jest zdolność do ograniczania działalności enzymów rozkładających cukry, co sprawia, że są trudniej trawione i przyswajane przez organizm.

Ta właściwość morwy okazała się wyjątkowo cenna dla osób cierpiących na cukrzycę, którzy dzięki morwie mogą lepiej kontrolować poziomu cukru we krwi. Z myślą o chorych stworzono nawet cały szereg preparatów opartych na liściach morwy białej, dostępnych w każdej aptece i sklepie ze zdrową żywnością.

Ze względu na swoje działanie, produkty z morwy białej cenione są również przez osoby borykające się z nadwagą, gdyż pomagają im ograniczyć ilość cukru w organizmie, utrudniając jego wchłanianie z pożywienia (część cukrów w ogóle nie zostaje strawiona).

Na co jeszcze pomaga morwa biała

Systematyczne spożywanie preparatów z morwy białej pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążeniowo-naczyniowych. Liście mają też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, szczególnie w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych atakujących układ pokarmowy (m.in. salmonella, gronkowiec).

Poznaj też: Zbawienne dla organizmu właściwości czystka

Pozyskane z liści morwy ekstrakty, wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby Alzhaimera. Niektóre źródła wskakują również, że substancje zawarte w liściach morwy mogą hamować rozwój niektórych postaci nowotworu (między innymi czerniaka i białaczki).

Obecne w liściach znaczne ilości witamin z grupy B bardzo korzystnie wpływają też na wzrok, poprawiają nastrój i wspomagają pracę mózgu.

Preparaty z morwy czy herbatka?

Na rynku dostępnych jest cały szereg rozmaitych preparatów z mowy białej, głównie w postaci kapsułek i tabletek. Są to zwykle suplementy diety, o bardzo zróżnicowanym składzie i różnej zawartości ekstraktu z liści morwy. Niektóre z nich mają też w swoim składzie wiele nie zawsze zdrowych substancji dodatkowych (m.in. przeciwzbrylacze, konserwanty).

Właściwości korzeni i owoców morwy białej

Co ciekawe, lecznicze właściwości wykazują nie tylko liście morwy białej, ale także jej korzenie. Ponieważ jednak mają inny skład niż liście, działają na nieco inne schorzenia, a preparaty z nich przygotowane mają zastosowanie przede wszystkim w leczeniu chorób układu oddechowego oraz astmy.

Nie należy przy tym zapominać o samych owocach morwy, które także nie są bez wartości. W ich składzie oprócz węglowodanów, znajdują się też witaminy (C, PP i z grupy B), sole mineralne (potas, fosfor, żelazo), pektyny, taniny, kwasy organiczne i flawonoidy, dzięki czemu ich spożywanie wzbogaca codzienną dietę o cenne substancje odżywcze.

Owoce nadają się też do suszenia i sprawdzają się jako zdrowa i smaczna alternatywa dla słodkich przekąsek. Pomagają także łagodzić nieżyty żołądka i wykazują dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Sonda: Czy wiek emerytalny powinien zostać podwyższony?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie