Nalewka szafranowa

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek

To aromatyczny trunek, ale również skuteczny środek likwidujący napięcie przedmiesiączkowe, czy lekkie stany depresyjne. Ma piękny intensywnie żółty kolor oraz bardzo oryginalny, korzenny aromat i smak. Pije się ją w rozsądnych ilościach, ponieważ szafran w nadmiarze może szkodzić.

Składniki:

  • 0,5 g szafranu w nitkach
  • 1 laska wanilii
  • sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • szk. miodu
  • 1 l spirytusu 95%

Sposób wykonania:

Nitki szafranu, wanilię, sok
i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić
w zamkniętym szczelnie naczyniu na dwa tygodnie. Przez ten czas codziennie wstrząsać naczyniem, by składniki zmacerowały się. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, najlepiej przez bibułkowe filtry do kawy, połączyć z płynnym miodem
i odstawić na następne dwa tygodnie. Rozlana do czystych butelek nalewka powinna czas jakiś leżakować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl