Fasolka szparagowa prosto z ogródka! Świeże strączki możesz mieć przez całe lato. Kiedy siać fasolkę i co jej zapewnić? ABC uprawy

Katarzyna Józefowicz
Fasolka szparagowa to świetny dodatek do letnich obiadów. Warto ją mieć w ogródku, bo jest łatwa w uprawie, a odpowiednio dosiewana - daje plony przez długi czas.
Fasolka szparagowa to świetny dodatek do letnich obiadów. Warto ją mieć w ogródku, bo jest łatwa w uprawie, a odpowiednio dosiewana - daje plony przez długi czas. Genniebee512 - pixabay.com
Fasolka szparagowa nie jest trudna w uprawie. W dodatku można ją wysiewać przez dłuższy czas, tak żeby mieć świeże, smaczne i zdrowe strączki przez cały sezon. Sprawdź, kiedy siać fasolkę szparagową i jak ją uprawiać, by mieć wspaniałe zbiory.

Spis treści

Fasolka szparagowa: zielona, żółta czy fioletowa?

Jednym z wielu warzyw, jakie możemy uprawiać w ogrodzie, jest fasolka szparagowa. Jej długie, zielone, żółte lub fioletowe strąki po ugotowaniu (surowe są trujące) mają przyjemny, słodkawy smak i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wszystkie odmiany fasolki szparagowej zawierają liczne witaminy i minerały (m.in. wit. A, B, C, K oraz cynk, magnez, wapń, fosfor, potas, a także białka, kwasy organiczne, błonnik, węglowodany. Ale poszczególne odmiany mogą różnić się zawartością składników lub mieć dodatkowe substancje.
Klasyczna, najbardziej popularna fasolka o zielonych strąkach (m.in. „Delfina, „Jawa”, „Majorka”, „Ibiza”), to przede wszystkim źródło cennego kwasu foliowego oraz prowitaminy A. Odmiany żółte fasolki szparagowej (m.in. „Tara”, „Polka”, „Złota Saxa”, „Korona”) są natomiast bogate w potas i fosfor. Natomiast fioletowe (m.in. „Purple Teepee”, „Ametyst”, „Blauhilde”), zawierają sporo cennych antocyjanów. Z tego względu spożywanie fasolki poleca się głównie kobietom w ciąży oraz osobom osłabionym.

Uprawa fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa jest warzywem łatwym w uprawie. Wprawdzie jej wymagania nie są małe, ale dość łatwo je spełnić, dlatego warzywo często polecane jest do uprawy osobom początkującym. Pochodząca od fasoli zwykłej fasolka szparagowa, to roślina zaliczana do rodziny bobowatych (motylkowych). Na jej korzeniach znajdują się kolonie bakterii brodawkowych, które mają zdolność wiązania wolnego azotu, ułatwiając roślinie przetrwanie oraz poprawiając plonowanie. Dzięki obecności bakterii fasolka szparagowa wymaga mniejszych dawek nawozów niż inne warzywa, dlatego można ją zasilać tylko w początkowym okresie wzrostu, gdyż później wspomagają ją symbiotyczne baterie brodawkowe. Warzywa mają natomiast dość wysokie wymagania w stosunku do stanowiska, gdyż oczekują miejsc ciepłych, słonecznych oraz zacisznych. Nie tolerują też suszy, dlatego w czasie zawiązywania strąków i w okresie bezdeszczowym, wymagają nawadniania.

Kiedy i jak wysiewać fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową uprawia się wyłącznie z siewu wprost do gruntu, ale ze względu na ich duże wymagania cieplne, na odkrytych zagonach wysiewa się je dopiero po 15 maja, czyli po minięciu wiosennych przymrozków (optymalna temperatura kiełkowania to ok. 15-20°C). Wysiewy można prowadzić sukcesywnie aż do końca czerwca (a nawet na początku lipca — odmiany karłowe), co zapewnia ciągłość plonowania roślin przez większa część sezonu.

Jak siać fasolkę szparagową?

Nasiona fasolki są dość duże, dlatego wysiewa się je punktowo, umieszczając w jednym dołku po 2-3 nasiona. Rozstaw zależy od wymagań konkretnej odmiany, ale zwykle jest to ok. 10 x 40 cm. Ze względu na krótki okres wegetacji (ok. 65-80 dni), rośliny można uprawiać zarówno jako przedplon lub poplon jak i współrzędnie z innymi warzywami.

O czym trzeba pamiętać, uprawiając fasolkę szparagową

Uprawiając fasolkę, musimy jednak pamiętać, że odmiany wysokie wymagają palikowania. W przeciwnym razie ich pędy będą pokładać się na ziemi, a strąki zgniją lub padną ofiarą chorób grzybowych. W dobrych warunkach fasolka szparagowa nie choruje zbyt często, jednak rośliny posadzone na nieodpowiednim stanowisku łatwo padają ofiarą licznych chorób i szkodników. Aby temu zapobiec, należy staranie wybrać miejsce pod uprawę roślin i przestrzegać zmianowania (nie może być ono zajmowane wcześniej przez żadne inne warzywa z rodziny bobowatych.) Zagony należy też systematycznie pielić, gdyż fasolka nie lubi zaskorupionej gleby.

Dobroczynne właściwości fasolki szparagowej

Zawarte w fasolce składniki takie jak potas, magnez i kwas foliowy, wspomagają pracę serca i układ krążenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu, dlatego mogą ograniczać ryzyko zawału serca lub miażdżycy. Bogata w składniki odżywcze fasolka, ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę lub nadwagę. Zawarty w fasolce błonnik, wspomaga układ trawienny, poprawia pracę jelit i ułatwia walkę z zaparciami, ale czasami może powodować wzdęcia.
Nie bez znaczenia jest też obecne w fasolce białko, które pozwala ograniczyć ilość spożywanego mięsa, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci (część mięsnych posiłków można zastąpić białkiem roślinnym, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej zróżnicowana) i wegetarian.

Polecjaka Google News - RegioDom

To przyda Ci się w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl