Składniki:
- 2 buraki
- 2 łyżki aronii w rumie
- 1 czerwona cebula
- łyżka natki pietruszki
sos sałatkowy:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka likieru z aronii
- 1 łyżeczka miodu
- sól, cynamon, czarny pieprz do smaku
Polecamy również:
Sposób przygotowania:
Umyte buraki w mundurkach, pieczemy w nagrzanym do 190 º C piekarniku do miękkości. Można je zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschły za bardzo. Upieczone i lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Po zmieszaniu wszystkich składników sosu, polewamy nim buraki i pozostawiamy na 30 min by buraki przegryzły się. Po tym czasie dodajemy do reszty pokrojoną w piórka cebulę i aronie w rumie, przed podaniem doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Wideo
Strefa Biznesu: Miasto przemysłowe w Polsce stawia na ekologię
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera