Sałatka z buraczków z dodatkiem aronii

Katarzyna Dębek
Congerdesign - pixabay.com
Pieczone buraczki i aronia w rumie, a wszystko polane lekkim sosem - zobacz przepis na tę ciekawą sałatkę.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki aronii w rumie
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka natki pietruszki

sos sałatkowy:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka likieru z aronii
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, cynamon, czarny pieprz do smaku

Polecamy również: 

Sposób przygotowania:

Umyte buraki w mundurkach, pieczemy w nagrzanym do 190 º C piekarniku do miękkości. Można je zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschły za bardzo. Upieczone i lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Po zmieszaniu wszystkich składników sosu, polewamy nim buraki i pozostawiamy na 30 min by buraki przegryzły się. Po tym czasie dodajemy do reszty pokrojoną w piórka cebulę i aronie w rumie, przed podaniem doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Miasto przemysłowe w Polsce stawia na ekologię

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl