Sałatka z buraczków z dodatkiem aronii

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Congerdesign - pixabay.com
Pieczone buraczki i aronia w rumie, a wszystko polane lekkim sosem - zobacz przepis na tę ciekawą sałatkę.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki aronii w rumie
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka natki pietruszki

sos sałatkowy:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka likieru z aronii
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, cynamon, czarny pieprz do smaku

Polecamy również: 

Sposób przygotowania:

Umyte buraki w mundurkach, pieczemy w nagrzanym do 190 º C piekarniku do miękkości. Można je zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschły za bardzo. Upieczone i lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Po zmieszaniu wszystkich składników sosu, polewamy nim buraki i pozostawiamy na 30 min by buraki przegryzły się. Po tym czasie dodajemy do reszty pokrojoną w piórka cebulę i aronie w rumie, przed podaniem doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie