Wino z jeżyn

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
daves19387 Pixabay.com
Wino jest bardzo delikatne i wręcz aksamitne w smaku, ma niezwykły aromat i głęboko granatowy kolor.

Składniki:

  • 10 l jeżyn
  • 10 l wody
  • 100g rodzynek
  • 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji

Sposób przygotowania:

Zdrowe i dojrzałe jeżyny wraz z rodzynkami wsypujemy do butli, zalewamy ciepłą, ale nie przegotowaną wodą, w której uprzednio rozmieszaliśmy cukier i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy a płyn ponownie wlewamy do butli, ewentualnie dolewamy 1-2 l wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek 0,7l.wina.

od 16 lat
Wideo

DŁ - Remonty Doroty Szelągowskiej w Matce Polce w Łodzi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl