Wino z jeżyn

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
daves19387 Pixabay.com
Wino jest bardzo delikatne i wręcz aksamitne w smaku, ma niezwykły aromat i głęboko granatowy kolor.

Składniki:

  • 10 l jeżyn
  • 10 l wody
  • 100g rodzynek
  • 4,7 kg cukru + 0,5 kg po zakończeniu burzliwej fermentacji

Sposób przygotowania:

Zdrowe i dojrzałe jeżyny wraz z rodzynkami wsypujemy do butli, zalewamy ciepłą, ale nie przegotowaną wodą, w której uprzednio rozmieszaliśmy cukier i zamykamy butlę korkiem i rurką fermentacyjną. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, wino przelewamy przez sito, owoce wyrzucamy a płyn ponownie wlewamy do butli, ewentualnie dolewamy 1-2 l wody z ½ kg cukru i odstawiamy do ponownej fermentacji na 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu wino rozlewamy do butelek. Z tej ilości składników uzyskamy około 28 butelek 0,7l.wina.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl