Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Porzeczki są świetne na przetwory, m.in. galaretki.
Porzeczki są świetne na przetwory, m.in. galaretki. Ulleo - pixabay.com
Porzeczki mają bardzo dużą zawartość pektyn, że można z nich przygotować surowe galaretki. Tak przygotowane przetwory mają smak i aromat surowych owoców oraz pełną zawartość witamin i minerałów.

Galaretkę podaną w przepisie można przygotować zarówno z czerwonej, czarnej, jak i białej porzeczki lub z ich mieszanki. Możemy jej używać do ciast, kremów, lodów i deserów, ale również do kanapek, herbaty czy jako dodatek do mięs i ryb.

Składniki:

  • 1 kg owoców porzeczki czerwona, czarnej, białej lub ich mieszanki,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Owoce obrać z szypułek, oczyścić i umyć na sicie. W dużej makutrze ucieramy owoce z cukrem, przy pomocy drewnianej kulki do ciasta, tak długo, aż wszystkie będą rozgniecione. Płynną masą owocową, napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy je i krótko pasteryzujemy (5-10 min). Zamknięte słoiczki, można przechowywać cała zimę a galaretka po otwarciu słoiczka ma stałą konsystencję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie