Galaretkę podaną w przepisie można przygotować zarówno z czerwonej, czarnej, jak i białej porzeczki lub z ich mieszanki. Możemy jej używać do ciast, kremów, lodów i deserów, ale również do kanapek, herbaty czy jako dodatek do mięs i ryb.
Składniki:
- 1 kg owoców porzeczki czerwona, czarnej, białej lub ich mieszanki,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Owoce obrać z szypułek, oczyścić i umyć na sicie. W dużej makutrze ucieramy owoce z cukrem, przy pomocy drewnianej kulki do ciasta, tak długo, aż wszystkie będą rozgniecione. Płynną masą owocową, napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy je i krótko pasteryzujemy (5-10 min). Zamknięte słoiczki, można przechowywać cała zimę a galaretka po otwarciu słoiczka ma stałą konsystencję.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera