Spis treści
Czarnuszka, a właściwie jej nasiona, były bardzo cenione już w głębokiej starożytności. Doceniano ich walory prozdrowotne, a także smakowe. Stąd też inne określenia nasion tej rośliny np. „złoto faraonów”, „czarny kumin” „czarnucha” itp.
Czarnuszka powróciła na nasze stoły i do apteczek, a także - na półki z kosmetykami. Warto jednak docenić także jej walory estetyczne, bo to bardzo atrakcyjna, a przy tym łatwa w uprawie roślina.
Przeczytaj: Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki
Czarnuszkę można nabyć w postaci nasion do wysiewu. Jest to roślina o niewielkich wymaganiach i na ogół nie sprawia większych problemów w uprawie (bez względu na odmianę). Na ogrodowe rabaty najczęściej wybiera się czarnuszkę damasceńską. Jest to odmiana najbardziej dekoracyjna. Niektórzy ogrodnicy uprawiają również czarnuszkę hiszpańską, wschodnią oraz siewną.
Czarnuszka damasceńska i hiszpańska na oryginalne dekoracje kwiatowe
Czarnuszka damasceńska (_Nigella damascen_a) charakteryzuje się pierzastym ulistnieniem i sporych rozmiarów, promienistym kwiatem w kolorze niebieskim lub różnych odcieniach bieli, różu i fioletu. Na rabatach wysiewa się ją najczęściej w taki sposób, by po wyrośnięciu tworzyła dekoracyjne kępy.