Jeszcze zdrowsze i smaczniejsze pomidory
Mimo rozpaczy wielu miłośników pomidorów, czas zbioru tych wspaniałych warzyw powoli dobiega końca. Na krzakach dojrzewają ostatnie owoce, a szklarnie, tunele i warzywniki stopniowo pustoszeją. Jest to więc ostatni moment na zagospodarowanie owoców w taki sposób, aby ich smakiem i aromatem można było cieszyć się jak najdłużej.
Nie należy się przy tym martwić, że podczas przetwarzania pomidory stracą swoje cenne właściwości odżywcze, gdyż w przeciwieństwie do wielu innych warzyw i owoców, pomidory po przetworzeniu stają się nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Dzieje się tak dlatego, że podczas podgrzewania wzrasta w nich stężenie likopenu (naturalnego przeciwutleniacza) oraz zmniejsza się ilość substancji alergizujących (np. białek).
Nie tylko ketchup
Przygotowanie smacznych przetworów z pomidorów nie jest trudne, gdyż należą one do czołówki ulubionych warzyw, dlatego przepisów z ich udziałem nie brakuje. Niemal kultowy jest oczywiście ketchup, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadaniowe parówki, hot dogi czy zapiekanki.