Grusze do przydomowego ogrodu: jakie odmiany warto posadzić

Katarzyna Józefowicz
Grusze są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego warto je mieć w przydomowym ogrodzie.
Grusze są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego warto je mieć w przydomowym ogrodzie. NataschaG - pixabay.com
Gruszki to pyszne i zdrowe owoce, znane chyba każdemu. Dostarczają cennych minerałów, wspomagają obniżenie ciśnienia krwi i świetnie smakują – zarówno surowe, jak i w przetworach. Polecamy odmiany grusz, które dobrze rosną i owocują w przydomowych ogrodach.

Pomimo iż grusze nie należą do drzew najłatwiejszych w uprawie, często spotyka się je w przydomowych ogrodach. Drzewa są dość wrażliwe na niskie temperatury (np. bardzo wrażliwa na mróz, choć znakomita w smaku „Bonkreta Williamsa”) i podatne na choroby (np. rdzę gruszy, parcha gruszy, zarazę ogniową), ale rodzą wyjątkowo smaczne i wartościowe owoce, dlatego ich popularność rośnie.

Ryzyko uprawy można zminimalizować, wybierając do ogrodu odpowiednią odmianę. O jej wyborze powinny decydować takie cechy jak odporność na mróz i choroby, siła wzrostu (niskie drzewa zapewni nam podkładka z pigwy) oraz smak i termin dojrzewania owoców. Planując uprawę gruszy, warto też pamiętać, że drzewa najlepiej i najobficiej owocują wtedy, gdy w ich pobliżu rosną odmiany zapylające (polecane dla danej odmiany), gdyż większość grusz to rośliny obcopylne.

Grusze są obcopylne, dlatego warto posadzić więcej niż jedno drzewo (chyba że w sąsiedztwie również rosną grusze).
Grusze są obcopylne, dlatego warto posadzić więcej niż jedno drzewo (chyba że w sąsiedztwie również rosną grusze). MakaSlika - pixabay.com

Wśród odmian polecanych do uprawy w przydomowych ogrodach znajdują się między innymi:

  • Komisówka – odmiana o dużych, żółtych owocach i masłowym, białawym, smacznym miąższu. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października i traktowane są głównie jako owoce deserowe. Drzewa tej odmiany są odporne na mróz i mało podatne na mączniaka oraz parcha, ale mogą być atakowane przez zarazę ogniową.
  • Lipcówka Kolorowa – bardzo lubiana, wybitnie deserowa odmiana o średnich, żółtych owocach z czerwono-pomarańczowym rumieńcem i o bardzo smacznym, soczystym miąższu. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca, ale szybko przejrzewają i wymagają kilkukrotnego zbioru (dojrzewają nierównomiernie). Drzewa są dość odporne na choroby, ale niezbyt wytrzymałe na mróz. Często też osiągają duże rozmiary, gdyż źle zrastają się z pigwą i są szczepione na gruszy kaukaskiej.
  • Konferencja – to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych odmian gruszy. Jej owoce są duże, zielono-żółte, wydłużone i pozbawione rumieńca (skórka często jest ordzewiona), a miąższ słodki, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny (zawiera mało komórek kamiennych). Owoce dojrzewają w drugiej połowie września i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Drzewa plonują obficie, są mało podatne na choroby (czasami porażane przez zarazę ogniową) i dość wytrzymałe na mróz.
Konferencja to jedna ze smaczniejszych i mniej wymagających odmian gruszy.
Konferencja to jedna ze smaczniejszych i mniej wymagających odmian gruszy. Pezibear - pixabay.com
  • Radana – wcześnie dojrzewająca odmiana o średnich, żółtozielonych owocach, pokrytych pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia i posiadają białawy, słodki, aromatyczny miąższ. Nadają się przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Drzewa są mało wrażliwe na mróz i parcha, ale mogą być porażane przez zarazę ogniową.
  • Uta – odmiana o pękatych, dużych, zielono-żółtych owocach (skórka silnie ordzewiona), dojrzewających na przełomie września i października. Owoce deserowe, o smacznym, aromatycznym miąższu. Nadają się do przechowywania w chłodni przez ok. 5 miesięcy. Drzewa są mało wrażliwe na choroby (w tym zarazę ogniową) i średnio wrażliwe na mróz.
  • General Leclerc – odmiana o dużych, żółto-zielonych owocach, pokrytych sinym ordzewieniem. Owoce posiadają smaczny, soczysty miąższ i są traktowane jako owoce deserowe. Dojrzewają w drugiej połowie września i nadają się do przechowywania w chłodni do ok. 4 miesięcy. Drzewa nie są zbyt wrażliwe na mróz i na parcha, ale mogą być atakowane przez zarazę ogniową.
  • Dicolor – ciekawa odmiana gruszy o średnich, pękatych, zielonożółtych owocach, pokrytych dużym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty i bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października i nadają się do bezpośredniego spożycia. W chłodni mogą być przechowywane przez ok. 2-3 miesiące. Drzewa są niezbyt wrażliwe na mróz i na mączniaka, ale mogą chorować na zarazę ogniową.
  • Faworytka (Klapsa) – to bardzo lubiana odmiana gruszy, o deserowych, dużych, zielono-żółtych owocach pokrytych czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i posiadają słodki, bardzo smaczny miąższ. Nadają się głównie do bezpośredniego spożycia oraz na kompoty i susze. Niestety Faworytka nie jest zbyt odporna na mróz i może być atakowana przez parcha oraz zarazę ogniową. Wadą odmiany jest także tendencja do przemiennego owocowania.

Sprawdź: Jakie właściwości mają gruszki i dlaczego warto je jeść

Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl