Dżem z jarzębiny i jabłek

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Uroburos - pixabay.com
Jabłka i jarzębina to bardzo smakowite połączenie. Polecamy przepis na dżem z tych owoców.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • ½  kg cukru,
  • ½ szk. wody,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny obrać z szypułek, opłukać na sicie i odsączyć z wody. W garnku z grubym dnem gotujemy na małym ogniu, zalaną odrobiną wody jarzębinę, tak długo, aż owoce zaczną pękać. Wówczas dosypujemy do owoców cukier i mieszamy aż się rozpuści.

W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy na cząstki jabłka, bez gniazd nasiennych, dorzucamy je do jarzębiny i smażymy na małym ogniu do miękkości z dodatkiem goździków. Całość trzeba od czasu do czasu, delikatnie przemieszać, by dżem się nie przypalił. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy je natychmiast, a słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie