Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- ½ kg cukru,
- ½ szk. wody,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny obrać z szypułek, opłukać na sicie i odsączyć z wody. W garnku z grubym dnem gotujemy na małym ogniu, zalaną odrobiną wody jarzębinę, tak długo, aż owoce zaczną pękać. Wówczas dosypujemy do owoców cukier i mieszamy aż się rozpuści.
W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy na cząstki jabłka, bez gniazd nasiennych, dorzucamy je do jarzębiny i smażymy na małym ogniu do miękkości z dodatkiem goździków. Całość trzeba od czasu do czasu, delikatnie przemieszać, by dżem się nie przypalił. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy je natychmiast, a słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

NOWODVORSKI - LAMPA STOŁOWA MONO GU10 - CZARNY - 7706
Wymiary:Wysokość: 40cmSzerokość: 22cm x 14cmGwint/…
kup teraz

Zuma Line Lampa stołowa REA biało-złota RLT93163-1GW (RLT931631GW)
Źródło światła: 1 x 60W Rodzaj trzonka: E27 Wysoko…
kup teraz

Kaspa Coco 41092102
Nowoczesna lampa stołowa COCO 41092102 abażurowa d…
kup teraz

Elstead Lampa stołowa Holmes QZ-HOLMES-TL
Pojedyncza lampa stołowa Elstead Quoizel Holmes z …
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE