Herbata z kwiatów czarnego bzu

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Zarówno świeże, jak i suszone kwiaty czarnego bzu można wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej herbatki.
Zarówno świeże, jak i suszone kwiaty czarnego bzu można wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej herbatki. Katarzyna Laszczak
Czarny bez, czy jak inni go nazywają dziki bez, jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych europejskiej medycynie ludowej. Dziś korzystając z metod naukowych, potwierdziliśmy wiele znanych od wieków leczniczych właściwości czarnego bzu.

Napary z kwiatów tej niezwykle ciekawej rośliny, działają rozgrzewająco, napotnie
i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Herbatka z kwiatów bzu, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo skuteczna przy leczeniu przeziębienia, nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych a nawet chorób reumatycznych. Mało znanym jest fakt, że napar ten ma wielokrotnie silniejsze działanie lecznicze, niż herbatka lipowa. Kwiaty dzikiego bzu mają właściwości przeciw zapalne i oczyszczające, dlatego naparów od lat używa się jako środka do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów wspomagających przy leczeniu zapalenia spojówek czy trądziku.

PolecamyGeranium (anginka) – jak uprawiać tę roślinę i na co pomagaja jej liście

Zbieramy i suszymy kwiaty dzikiego bzu

Aromatyczne kwiatostany, drobnych kremowo białych kwiatuszków, pojawiają się na krzewach czarnego bzu w czerwcu. Zbieramy je w suche słoneczne dni. Całe baldachy dzikiego bzu powiązane w pęczki, suszymy w suchym przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Kwiaty po wysuszeniu nie powinny zmienić koloru. Przechowujemy je w zamkniętych słojach.

Składniki naparu z kwiatów dzikiego bzu:

  • 1 łyżeczka suszu na szklankę wrzątku,
  • wrzątek,
  • dzbanek lub porcelanowy kubek z przykrywką,
  • miód do smaku

Przygotowanie naparu z kwiatów dzikiego bzu

Suszone kwiaty czarnego bzu, w proporcji łyżeczka na szklankę, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 do 5 minut. Tak przygotowana herbatka ma miodowy kolor i aromat a smakuje rewelacyjnie właśnie z dodatkiem odrobiny miodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie