Herbata z kwiatów czarnego bzu

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Zarówno świeże, jak i suszone kwiaty czarnego bzu można wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej herbatki.
Zarówno świeże, jak i suszone kwiaty czarnego bzu można wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej herbatki. Katarzyna Laszczak
Czarny bez, czy jak inni go nazywają dziki bez, jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych europejskiej medycynie ludowej. Dziś korzystając z metod naukowych, potwierdziliśmy wiele znanych od wieków leczniczych właściwości czarnego bzu.

Napary z kwiatów tej niezwykle ciekawej rośliny, działają rozgrzewająco, napotnie
i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Herbatka z kwiatów bzu, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo skuteczna przy leczeniu przeziębienia, nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych a nawet chorób reumatycznych. Mało znanym jest fakt, że napar ten ma wielokrotnie silniejsze działanie lecznicze, niż herbatka lipowa. Kwiaty dzikiego bzu mają właściwości przeciw zapalne i oczyszczające, dlatego naparów od lat używa się jako środka do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów wspomagających przy leczeniu zapalenia spojówek czy trądziku.

PolecamyGeranium (anginka) – jak uprawiać tę roślinę i na co pomagaja jej liście

Zbieramy i suszymy kwiaty dzikiego bzu

Aromatyczne kwiatostany, drobnych kremowo białych kwiatuszków, pojawiają się na krzewach czarnego bzu w czerwcu. Zbieramy je w suche słoneczne dni. Całe baldachy dzikiego bzu powiązane w pęczki, suszymy w suchym przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Kwiaty po wysuszeniu nie powinny zmienić koloru. Przechowujemy je w zamkniętych słojach.

Składniki naparu z kwiatów dzikiego bzu:

  • 1 łyżeczka suszu na szklankę wrzątku,
  • wrzątek,
  • dzbanek lub porcelanowy kubek z przykrywką,
  • miód do smaku

Przygotowanie naparu z kwiatów dzikiego bzu

Suszone kwiaty czarnego bzu, w proporcji łyżeczka na szklankę, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 do 5 minut. Tak przygotowana herbatka ma miodowy kolor i aromat a smakuje rewelacyjnie właśnie z dodatkiem odrobiny miodu.

Sonda: Czy wiek emerytalny powinien zostać podwyższony?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie