Jakie warzywa wysiać jesienią, by uzyskać wczesne plony?

Ewa Brodowska
Wiele warzyw możemy wysiać już jesienią - wtedy wcześniej doczekamy się ich wiosną.
Wiele warzyw możemy wysiać już jesienią - wtedy wcześniej doczekamy się ich wiosną. Delo - pixabay.com
Jesienny wysiew warzyw jest najlepszym sposobem na wczesne uzyskanie plonów.

Mrozoodporne rośliny możemy sadzić w okresie przedzimowym, przypadającym na wrzesień, październik, a nawet listopad. Wysiane w tych terminach warzywa już wczesną wiosną intensywnie się rozrosną i szybko staną się gotowe do zbiorów.

Warzywa sadzone i wysiewane jesienią

Jesienią można sadzić wiele odmian ozimych warzyw. Już w pierwszej połowie września do sadzenia nadają się mrozoodporne odmiany rzodkiewek, czosnku, sałaty, roszpunki i buraków liściowych. W późniejszym okresie, przypadającym na październik oraz listopad, możemy wysiać i zasadzić: cebule, szpinak, pietruszkę oraz koper.

Wymagania ozimych warzyw

Warzywa sadzone i siane jesienią powinny być umieszczane na dobrze nasłonecznionych stanowiskach, które będą jak najlepiej osłonięte przed powiewami zimnego wiatru. Gleba powinna być bogata w składniki mineralne, odpowiednio użyźniona i oczyszczona ze wszystkich, nawet najdrobniejszych chwastów.

W początkowym okresie po posadzeniu i sianiu warzyw pamiętajmy o ich intensywnym podlewaniu. Dzięki temu nasiona szybciej wykiełkują, a sadzonki dobrze się ukorzenią. Podlewanie ma szczególnie duże znaczenie w ozimej uprawie warzyw wilgociolubnych, takich jak kapusta.

Jesienne rozmnażanie warzyw

Jesienią możemy rozmnażać i rozsadzać niektóre odmiany mrozoodpornych roślin wegetatywnych, na przykład rabarbar. Roślinę macierzystą dzielimy na części za pomocą ostrego narzędzia, a następnie przesadzamy je do uprzednio przygotowanej gleby. Młode sadzonki powinny zawierać po kilka pączków, które umożliwią dalszy rozwój pędów. Pamiętajmy też, że świeżo wkopane do gleby części rośliny macierzystej, wymagają regularnego i dość obfitego podlewania.

Sposób wysiewu popularnych gatunków warzyw

Podczas jesiennego wysiewu powinniśmy stosować większe zagęszczenie nasion i sadzonek, bowiem nie wszystkie z nich przetrzymają zimowe temperatury oraz zmienne warunki atmosferyczne.

  • Cebula ozima – do sadzenia nadają się większe cebulki o średnicy powyżej dwóch centymetrów. Sadzimy je w odległości nieprzekraczającej dwudziestu centymetrów.
  • Czosnek – dla udanej uprawy duże znaczenie ma jakość zastosowanej gleby. Musi być ona możliwie jak najbardziej spulchniona, użyźniona i wyrównana. Z kolei ząbki użytego do sadzenia czosnku, powinny być umieszczone w odległości 5-6 cm od siebie.
  • Marchew – nasiona siejemy dużo gęściej niż w przypadku wysiewu przypadającego na okres wiosenny. Aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki, dobrze jest okryć je przed rozpoczęciem zimy cienką warstwą słomy.

Polecamy poradnikJak założyć trawnik jesienią

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl