Każdy, kto dysponuje kawałkiem ogródka bądź balkonem, może nakryć do stołu, rozpalić grill
i cieszyć się możliwością spożywania posiłków „pod chmurką”.
Jednak tzw. kuchnia zewnętrzna to nie tylko standardowy grill lub ognisko,
a gruntownie przemyślana inwestycja. Planując budowę takiej kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele szczegółów. Zanim wydamy wszystkie pieniądze na ogromny gazowy grill, warto przeczytać kilka porad.
Zaplanuj podstawowe sprzęty i przedmioty jak w standardowej kuchni. Oprócz zabudowanego grilla, w takiej kuchni powinno się znaleźć miejsce na zlew, zewnętrzną lodówkę odporną na promienie UV i wodoodporne szafki. Nie można zapomnieć o blatach do przygotowania posiłków i wygodnym miejscu do siedzenia. Używaj niezawodnych, tanich w utrzymaniu i odpornych na temperaturę materiałów. Stal nierdzewna, beton czy drewno uchronią meble przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych i sprawią, że szafki i blaty kuchenne będą jak nowe.
Ostrożnie wybieraj miejsce do ustawienia kuchni. Zwykle grill, zlew do mycia naczyń i wszelkie przybory kuchenne znajdują się pod ręką, jednak w przypadku kuchni zewnętrznej, musimy wziąć pod uwagę kierunek i siłę wiatru. Ustaw wszystkie sprzęty tak, aby zapach i dym nie wpadały do pomieszczeń. Określ również odległość paleniska od stołu i miejsca odpoczynku. Gotowanie na powietrzu ma być przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Jeżeli chcesz ograniczyć koszty utrzymania kuchni, zrezygnuj z przyłączenia wody, gazu i ogranicz się do grilla na węgiel lub butlę. Chyba że chcesz zaszaleć, wówczas pomyśl o przyłączach już na etapie projektowania. Zadbaj też o prawidłowe oświetlenie i ogrzewanie.
Doskonałym rozwiązaniem w chłodniejsze jesienne popołudnia będzie kominek lub grzejnik. A nad grillem sprawdzą się bezpieczne lampy. Organizując zewnętrzną kuchnię lub pokój musimy wziąć pod uwagę jej przeznaczenie. Czy będziemy w niej spędzać dużo czasu? Jeżeli tak to zadbajmy
o dodatki: wygodne kanapy, sprzęt audio i miejsce do zabaw dla całej rodziny. Budowa takiego miejsca z pewnością pochłonie wiele kosztów, dlatego musi być przemyślana w najdrobniejszych szczegółach. Pamiętajmy, że to nie tylko „kuchnia”, w której się gotuje. To miejsce gdzie mamy miło i przyjemnie spędzić czas, dlatego musi również współgrać z otoczeniem.