Pasta jajeczna z nasturcją

Katarzyna Dębek
Ostry smak liści i kwiatów nasturcji świetnie pasuje do jajek, czy sera żółtego.
Ostry smak liści i kwiatów nasturcji świetnie pasuje do jajek, czy sera żółtego. Silviarita - pixabay.com
Zarówno liście jak i pączki nasturcji, mają bardzo silny pieprzowy smak i aromat. Doskonale podkreślają smak past kanapkowych bazujących na twarogu, majonezie i maśle. Poza tym jajka podane w liściach nasturcji wyglądają pięknie i rewelacyjnie smakują z majonezem.

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • ¼ szklanka nasion lub liści nasturcji,
  • opcjonalnie: ser żółty, kwiaty nasturcji.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, ścieramy na grubych oczkach tarki lub szatkujemy drobno. Łączymy z poszatkowanymi nasionami nasturcji (lub z drobno posiekanymi młodymi liśćmi) oraz majonezem. Można dodać również utarty ser żółty. Całość dokładnie mieszamy ze sobą na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie podajemy na krakersach, grzankach, kanapkach lub na liściach nasturcji. Do dekoracji, ale też smaku, kanapeczki warto ozdobić kwiatami nasturcji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl