Składniki:
- 1 żółtko,
- 1szklanka oliwy z oliwek lub oleju,
- łyżka dość ostrej musztardy,
- 1łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
- ½ szklanki świeżego lubczyku,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Żółtko z musztardą ubijać około minuty, następnie wolnym strumieniem prawie po kropelce dodajemy oliwę lub olej, cały czas ubijając masę, gdy masa zacznie gęstnieć można szybciej wlewać olej. Po dodaniu całego oleju i uzyskaniu konsystencji gęstego majonezu dodajemy powoli cukier, sól, pieprz i sok z cytryny a na koniec drobno posiekany lub zmiksowany lubczyk. Ziołowy majonez można uzyskać z połączenia innych ziół z gotowym majonezem.
Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?