Składniki:
- 1 żółtko,
- 1szklanka oliwy z oliwek lub oleju,
- łyżka dość ostrej musztardy,
- 1łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
- ½ szklanki świeżego lubczyku,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Żółtko z musztardą ubijać około minuty, następnie wolnym strumieniem prawie po kropelce dodajemy oliwę lub olej, cały czas ubijając masę, gdy masa zacznie gęstnieć można szybciej wlewać olej. Po dodaniu całego oleju i uzyskaniu konsystencji gęstego majonezu dodajemy powoli cukier, sól, pieprz i sok z cytryny a na koniec drobno posiekany lub zmiksowany lubczyk. Ziołowy majonez można uzyskać z połączenia innych ziół z gotowym majonezem.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera