Zielony majonez

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 1szklanka oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżka dość ostrej musztardy,
  • 1łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
  • ½ szklanki świeżego lubczyku,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Żółtko z musztardą ubijać około minuty, następnie wolnym strumieniem prawie po kropelce dodajemy oliwę lub olej, cały czas ubijając masę, gdy masa zacznie gęstnieć można szybciej wlewać olej. Po dodaniu całego oleju i uzyskaniu konsystencji gęstego majonezu dodajemy powoli cukier, sól, pieprz i sok z cytryny a na koniec drobno posiekany lub zmiksowany lubczyk. Ziołowy majonez można uzyskać z połączenia innych ziół z gotowym majonezem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie