Zielony majonez

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 1szklanka oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżka dość ostrej musztardy,
  • 1łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny,
  • ½ szklanki świeżego lubczyku,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Żółtko z musztardą ubijać około minuty, następnie wolnym strumieniem prawie po kropelce dodajemy oliwę lub olej, cały czas ubijając masę, gdy masa zacznie gęstnieć można szybciej wlewać olej. Po dodaniu całego oleju i uzyskaniu konsystencji gęstego majonezu dodajemy powoli cukier, sól, pieprz i sok z cytryny a na koniec drobno posiekany lub zmiksowany lubczyk. Ziołowy majonez można uzyskać z połączenia innych ziół z gotowym majonezem.

Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie