Naturalnym klimatem dla awokado jest tropik i subtropik amerykański. Tam drzewo osiąga nawet 20 m wysokości i jest wiecznie zielone. Kwitnie oraz wydaje pestkowe owoce, znane również pod nazwą smaczliwki. Owoce te dojrzewają od 6 do 8 miesięcy i mogą ważyć nawet kilogram. Niestety w żaden sposób nie przekłada się to na wielkość owoców awokado, z jakimi mamy do czynienia na polskich sklepowych półkach. Są dużo mniejsze i często niedojrzałe. Pomimo to można wybrać egzemplarz dobry kulinarnie, z którego pozostała pestka posłuży jako nasiono nowej rośliny doniczkowej.
Pestka awokado – sadzić w ziemi czy kiełkować w wodzie?
Zdania na pytanie postawione powyżej są podzielone, jednak obydwa sposoby rozpoczęcia uprawy awokado w domu są właściwe. Prawdą jest jedynie to, że pestka zanurzona w wodzie kiełkuje szybciej, zaś ta posadzona w ziemi potrzebuje na to więcej czasu.
Sadzenie awokado w ziemi
Decydując się na uprawę awokado w ziemi, należy przygotować pestkę, głęboką doniczkę, podłoże i coś, co posłuży do przykrycia uprawy, tj. do stworzenia namiastki szklarni, np. kawałek plastikowej butelki, przezroczystą folię itp. Świeżo wyjętą pestkę umieszczamy jej szerszym końcem w przygotowanym uprzednio podłożu i wciskamy na głębokość 1-2 cm tak, aby węższa część wystawała nieznacznie ponad ziemię.
Podłoże dla awokado powinno być lekkie, napowietrzone i mieć odczyn zbliżony do obojętnego. Dobrze jest np. wymieszać ziemię z perlitem lub użyć mieszanki piasku i torfu (w stosunku 1:2). Całość podlewamy i przykrywamy doniczkę, aby utrzymać w niej stale wysoką wilgotność. Założona uprawa powinna trafić w ciepłe i nasłonecznione miejsca. Oczywiście nie należy zapominać o stałym jej podlewaniu. Posadzone w ten sposób awokado powinno wykiełkować po około 6-8 tygodniach.
Kiełkowanie awokado w wodzie
Kiełkowanie pestki awokado w wodzie jest zabiegiem jak najbardziej prawidłowym, ale dla wytrawnych ogrodników stanowiącym dużo niepotrzebnego zachodu. W tym przypadku pestkę nadziewa się delikatnie z kilku stron na wykałaczki i zanurza do około 2/3 jej wielkości w szklanym naczyniu z wodą.
Rolą „konstrukcji” powstałej z patyczków jest podtrzymywanie nasiona na górnej krawędzi naczynia, czyli zapobieganie całkowitemu zatopieniu się pestki. Tak zabezpieczona pestka teoretycznie kiełkuje szybciej, bo już po 2-4 tygodniach. W praktyce jednak różnie z tym bywa. Generalizując, awokado można przesadzić do ziemi wtedy, gdy zauważymy w szkle widoczny system korzeniowy i wystającą zieloną łodygę.
Uprawa awokado w domowych warunkach
Drzewka awokado rosną dość szybko, ale potrzebują do tego odpowiednich warunków. Podstawą jest zapewnienie roślinie ciepła i optymalnej wilgotności podłoża. Najlepiej będzie ona czuła się przy temperaturze powietrza 21-24 stopni Celsjusza i przy codziennym – umiejętnym podlewaniu (nieprzelewaniu) podłoża. Od czasu, do czasu liście można spryskać zraszaczem, ale nie stosując do tego celu wody z kranu. Od takiej wody na roślinie może pojawić się biały nalot, który potem często staje się siedliskiem rozwoju bakterii i kończy ostatecznym obumarciem drzewka.
Bezwzględnie należy pamiętać, że awokado nie toleruje chłodu, a już tym bardziej mrozu. Zatem podczas otwierania okien w zimie nie powinno ono znajdować się na parapecie. Inna kwestia to nasłonecznienie, które również powinno być umiarkowane. Najlepiej jest ustawić roślinę przy oknie usytuowanym na południowy-wschód lub południowy-zachód.
Latem awokado można delikatnie nawozić (co dwa tygodnie). Starsze drzewka można też wystawiać na balkon, ale uważając, aby ich liście nie zostały poparzone przez promienie słoneczne. Młode okazy wymagają przesadzania w większe doniczki. Najlepiej jest robić to każdej wiosny. Warto także wiedzieć, że młode awokado szybko rośnie wzwyż. Aby temu zapobiec i spowodować krzewienie się rośliny – najwyższe pędy przycina się.
Kwitnienie i owocowanie awokado
Drzewka awokado uprawiane w domowych warunkach ładnie się prezentują i często osiągają rozmiary, które wręcz utrudniają przetrzymywanie ich w mieszkaniach. Idealnie jeśli mogą znaleźć się wówczas w przydomowych oranżeriach, gdzie jest wystarczająca ilość miejsca i w czasie zimy temperatura nie spada poniżej 10-15 stopni Celsjusza.
W polskim klimacie rośliny te rzadko zakwitają i prawie nigdy nie owocują. Jeśli chodzi o kwitnienie awokado – warto zwrócić uwagę na pewną ciekawostkę. Ogrodnicy, którzy mieli okazję obcować z kwiatami tego gatunku, nie byli wcale zachwyceni. Kwiatostany wydzielają ponoć bardzo intensywny i niekoniecznie przyjemny zapach.
Owoce mogą pojawić się na drzewkach, którym zapewniono naprawdę idealne warunki. Nie będzie to jednak wcześniej niż po 5 – 6 latach od założenia uprawy. Ponadto, jak zostało to już wspomniane – do owocowania dochodzi sporadycznie. Cóż? – polska odmiana awokado przecież nie istnieje. Pomimo tego, warto sadzić i uprawiać tę roślinę chociażby w celach dekoracyjnych. Ponadto, zawsze istnieje pewna szansa, że to właśnie my doczekamy się swojej domowej smaczliwki…