Cytron – przodek popularnych cytrusów
Ten ciekawy owoc, pochodzący z Dalekiego Wschodu (głównie Chin i Indii) to prawdopodobnie protoplasta większości popularnych cytrusów takich jak mandarynki, cytryny, pomarańcze czy pomelo. Cytron dorasta do 3 m wysokości, ma krzaczasty, luźny pokrój i kolczaste, sztywne pędy, pokryte dużymi, zielonymi, skórzastymi liśćmi, dzięki czemu wyglądem przypomina podobną do niego cytrynę.
Różnice zaczynają być widoczne dopiero podczas owocowania roślin, bo chociaż cytron podobnie jak cytryna, tworzy duże, pękate, intensywnie żółte owoce, ich skórka jest mocno bruzdowana, nieregularna, pomarszczona i bardzo gruba.
Jeszcze bardziej oryginalny wygląd mają owoce odmiany nazywanej „Ręką Buddy” (nazwa związana z wierzeniami i symboliką buddyzmu), których palczasty, zupełnie niespotykany kształt, przypominający dłoń człowieka, wyróżnia je na tle pozostałych cytrusów, a nawet wielu innych owoców.

Jak wykorzystać cytron
Cytrony, tak jak inne cytrusy są jadalne, ale ponieważ w przeważającej części składają się z grubej skórki, mają niewiele miąższu, który jest do tego dość kwaśny („Ręka Buddy” nie zawiera miąższu, gdyż składa się głównie z grubej skóry zewnętrznej i białej, gorzkiej, niejadalnej wyściółki wewnętrznej). Można stosować je podobnie, jak cytrynę, dodając do napoi, soków czy herbat, ale trzeba liczyć się z tym, że nie uzyskamy z nich zbyt wiele soku.