Chruścina jagodna zwana drzewem truskawkowym
Drzewo truskawkowe tak naprawdę nazywa się jednak chruścina jagodna (Arbutus unedo), należy do rodziny wrzosowatych i pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Chruścina to niewielkie, wiecznie zielone drzewko lub okazały krzew, które w naturze dorasta do ok. 10 m wys., jednak w uprawie doniczkowej nie przekracza 2-3 m. Choć w naszym klimacie nie może być uprawiane przez cały rok w gruncie, warto się nim zainteresować, bo ma nam sporo do zaoferowania.
Drzewo truskawkowe ma jednak liczne walory ozdobne, gdyż dekoracyjna jest zarówno jego czerwonawa kora, jak i błyszczące, skórzaste, lancetowate, szerokie liście, przypominające wyglądem liście laurowe. Zdobią je także niewielkie, białe, liczne kwiaty, zebrane w duże, wiszące, wiechowate kwiatostany (podobne do kwiatów borówki amerykańskiej), jak również niezwykłe, oryginalne, okrągłe owoce, wyglądem przypominające nieco truskawki.
Kwiaty i owoce jednocześnie
Drzewo truskawkowe ma też dość ciekawy cykl rozwojowy. Kwiaty pojawiają się na pędach późno, bo między październikiem a grudniem, natomiast powstające z nich owoce dojrzewają przez rok, stopniowo zmieniając kolor z żółtego, przez pomarańczowy po czerwony. Jesienią w kolejnym sezonie na roślinie znajdują się więc zarówno dojrzałe, czerwone owoce jak białe kwiaty, co wygląda bardzo interesująco.
Jeśli jednak chcemy doczekać się owoców, musimy uprawiać obok siebie dwa drzewka, aby mogło dojść miedzy nimi do zapylenia kwiatów.
Jak smakują owoce drzewa truskawkowego i jakie mają właściwości
Dojrzałe owoce drzewa truskawkowego są słodkie i jadalne, ale w smaku nie przypominają raczej truskawek. Są nieco mdłe i bywają porównywane do fig lub liczi. Mogą być jedzone na surowo, ale lepiej sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy likierów.
Co ciekawe, chruścina ma też pewne właściwości lecznicze. W ziołolecznictwie wykorzystywana jest głównie kora i kwiaty, które wykazują działanie moczopędne i bakteriobójcze.
Dowiedz się: Jakie właściwości lecznicze ma czystek i jak stosować to zioło
Drzewo truskawkowe posadź w donicy
Uprawa chruściny nie jest trudna, jednak roślina jest wrażliwa na mróz i zimę musi spędzać w pomieszczeniu, podobnie jak np. datura. Należy więc posadzić ją w pojemniku, najlepiej lekkim i niezbyt dużym, żeby ograniczyć nadmierne rozrastanie się systemu korzeniowego i ułatwić transport. Wiosną wystawia się roślinę do ogrodu, a późną jesienią zabiera ją do chłodnego, jasnego pomieszczenia (z temperaturą ok. 5-10°C), w którym będzie mogła bezpiecznie przezimować.
W najcieplejszych rejonach kraju, na słonecznych, ciepłych, osłoniętych stanowiskach i pod solidnym, zimowym okryciem, drzewo truskawkowe może czasem przetrwać łagodną zimę w gruncie, jest to jednak ryzykowany sposób uprawy tej rośliny.
Jak pielęgnować drzewo truskawkowe czyli chruścinę
Oczywiście jeśli chcemy cieszyć się urodą drzewa truskawkowego, musimy zapewnić mu odpowiednie warunki uprawowe. Dla rośliny należy przeznaczyć słoneczne, zaciszne stanowisko oraz żyzną, próchniczą, przepuszczalną i stale lekko wilgotną glebę. Odczyn podłoża jest dyskusyjny, gdyż poleca się zarówno zasadowy jak i kwaśny, dlatego najlepiej zdecydować się na podłoże o odczynie pośrednim.
W okresie wegetacyjnym roślinę należy podlewać często, lecz umiarkowanie, gdyż nie znosi suszy ani zalania (konieczna jest warstwa drenażu na dnie doniczki).
Od wiosny do połowy sierpnia chruścinę dobrze jest też co jakiś czas zasilać nawozami wieloskładnikowymi dla roślin kwitnących lub podać jej wiosną nawóz długodziałający. Jesienią zaprzestajemy nawożenia i ograniczamy podlewanie do minimum, gdyż podczas zimowania roślina nie lub mieć mokrego podłoża.
Przycinanie drzewa truskawkowego
Chruścina nie wymaga cięcia, ale zabieg znosi bardzo dobrze, dlatego jeśli chcemy ograniczyć jej wzrost lub nadać jej formę drzewka, bez obaw możemy ją przycinać.
Jak rozmnożyć drzewo truskawkowe
Wiosną możemy też drzewo truskawkowe rozmnożyć, wysiewając jej nasiona do pojemników, przetrzymywanych w ciepłym (ok. 20°C), widnym pomieszczeniu. Nasiona kiełkują dość długo (nawet 2-3 miesiące) i nieregularnie, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość.
Przed siewem wymagają też stratyfikacji w chłodzie, dlatego trzeba przechować je w lodówce przez ok. 1-2 miesiące. Jeśli więc nie mamy możliwości ani czasu na samodzielne rozmnażanie rośliny, możemy kupić gotową sadzonkę, co znacznie ułatwi nam uprawę drzewka.