Fasola z ogródka. Jakie gatunki wybrać i jak je uprawiać

Katarzyna Józefowicz
Fasola ma wiele odmian. Do mniejszych ogrodów warto wybrać odmiany karłowe, w większych - możemy sobie pozwolić na fasole tyczne.
Fasola ma wiele odmian. Do mniejszych ogrodów warto wybrać odmiany karłowe, w większych - możemy sobie pozwolić na fasole tyczne. GaelleB - pixabay.com
Fasola zwyczajna to jedno z popularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Roślina posiada wiele odmian, dlatego każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie.

Odmiany fasoli, które warto posiać w ogrodzie

Wybierając fasole do uprawy w ogrodzie, warto jednak zwrócić uwagę na jej cechy charakterystyczne, gdyż rośliny mogą różnić między sobą wysokością, barwą strąków, terminem dojrzewania oraz odpornością na choroby (w tym antraknozę, bakteriozę obwódkową, wirusa mozaiki i choroby grzybowe).

Do wyboru mamy przede wszystkim fasole karłowe (polecane do małych ogrodów) oraz tyczne (pnące, wysokie, wymagające sporo miejsca i mocnych podpór), o różnych porach dojrzewania (bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne, późne) i o różnej barwie strąków (żółte, zielone, fioletowe).

Odmiany fasoli różnią się zarówno kolorem strąków, jak i czasem dojrzewania, odpornością na choroby oraz wielkością.
Odmiany fasoli różnią się zarówno kolorem strąków, jak i czasem dojrzewania, odpornością na choroby oraz wielkością. Annquasarano - pixabay.com

Spośród fasoli karłowych do uprawy w ogrodzie poleca się m.in.:

  • „Batuta” i „Galopka” – odmiany średnio wczesne, tolerancyjne wobec chorób, strąki żółte,
  • „Berggold”, „Uranus”, „Złota Saxa” i „Elektra” – odmiany wczesne, odporne na choroby, strąki bezwłókniste, żółte,
  • „Efekta” – odmiana średnio wczesna, odporna na choroby, strąki bezwłókniste, żółte,
  •  „Korona” – odmiana bardzo wczesna, odporna na choroby, strąki bezwłókniste, żółte,
  •  „Polka” – odmiana średnio wczesna, odporna na choroby i tolerancyjna na warunki atmosferyczne, strąki bezwłókniste, żółte,
  • „Purple Teepee” – odmiana wczesna, tolerancyjna na choroby, strąki fioletowe, bezwłókniste,
  • „Delfina” – odmiana wczesna, odporna na choroby, strąki zielone,
  • „Esterka” – odmiana wczesna, odporna na choroby, strąki, bezwłókniste, zielone,
  • „Ferrari” – odmiana bardzo wczesna, odporna na choroby, strąki zielone,
  • „Jawa” – odmiana średnio wczesna, odporna na choroby, plenna, strąki zielone,
  • „Majorka” i „Syrenka” – odmiany średnio późne, tolerancyjne wobec chorób, plenne, strąki bezwłókniste, zielone,
  • „Nomad” – odmiana późna, odporna na choroby, strąki zielone.

Polecanymi do uprawy odmianami fasoli tycznej są natomiast:

  • „Blauhilde– odmiana późna, strąki długie, szerokie, fioletowe, wymaga podpór,
  • „Goldmarie” – odmiana wczesna, odporna na choroby, plenna, strąki żółte, wymaga podpór,
  • „Hilds Neckarkonigin” – odmiana. wczesna, plenna, strąki bezwłókniste, zielone, szerokie, wymaga podpór,
  • „Gazela” – odmiana wczesna typu mamut, odporna na choroby, strąki płaskie, bezwłókniste, szerokie, żółte.

Jeśli planujemy uprawę fasoli na suche ziarno, powinniśmy zdecydować się z kolei na odmianę „Piękny Jaś (wys. 3-4 m) lub bardzo ciekawą odmianę „Jimenez” o nakrapianych strąkach i nasionach, nadającą się zarówno do uprawy na suche ziarno jak i na fasolkę szparagową.

Wymagająca fasola – jak ją uprawiać

Decydując się na uprawę fasoli musimy jednak pamiętać, że bez względu na odmianę, jaką wybierzemy, musimy zapewnić jej odpowiednie warunki uprawowe, gdyż jest to roślina dość wymagająca.

Fasola będzie dobrze rosła jedynie na słonecznych, ciepłych i osłoniętych przed wiatrem stanowiskach oraz na żyznych, próchniczych, przepuszczalnych, stale lekko wilgotnych glebach, które nie mają tendencji do zaskorupiania się. Odczyn ziemi powinien być obojętny lub lekko zasadowy odczyn pH.

Wybierając stanowisko pod uprawę fasoli należy też pamiętać, że ze względu na wspólne choroby i szkodniki nie wolno uprawiać jej po innych warzywach z tej samej rodziny botanicznej (bobowatych).

Fasola wymaga żyznej, wilgotnej ziemi oraz słonecznego stanowiska.
Fasola wymaga żyznej, wilgotnej ziemi oraz słonecznego stanowiska. Peter Dargatz - pixabay.com

Kiedy i jak wysiewać fasolę

Fasola jest też gatunkiem ciepłolubnym i wrażliwym na niskie temperatury, dlatego na odkrytym terenie może być wysiewana dopiero po minięciu wiosennych przymrozków czyli po 15 maja (siew wprost do gruntu). Nasiona można wprawdzie wysiać wcześniej, ale tylko pod osłonami (np. w tunelu foliowym).

Chcąc przedłużyć plonowanie fasoli, powinniśmy wysiewać jej nasiona sukcesywnie co 2-3 tygodnie od końca maja do początku lipca, co zapewni nam zbiory niemal przez cały sezon.

Jak pielęgnować fasolę

Uprawiając fasolę musimy też pamiętać o niezbędnych zabiegach pielęgnacyjnych, do których należy przede wszystkim odchwaszczanie i podlewanie upraw oraz zapobieganie zaskorupianiu podłoża (płytkie spulchnianie).

Wyższym roślinom należy też zapewnić podpory w postaci tyczek, palików lub drabinek, co jest szczególnie ważne w przypadku odmian tycznych, osiągających nawet kilka metrów wysokości. Wymagają one solidnych i stabilnych podpór.

Ziarna fasoli są nie tylko bardzo odżywcze, ale zadziwiają też kolorystyką.
Ziarna fasoli są nie tylko bardzo odżywcze, ale zadziwiają też kolorystyką. Vicki4net - pixabay.com

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl