Golteria – kuzynka wrzosów i różaneczników
Rośliny wrzosowate zyskały w ostatnich latach dużą popularność, dlatego mimo swoich wysokich wymagań, często uprawiane są w naszych ogrodach. Do grona ulubieńców należą przede wszystkim azalie i różaneczniki, zachwycające wiosną pięknymi kwiatami oraz urocze wrzosy, będące symbolem jesieni, ale na uwagę zasługują również inne gatunki tych ciekawych roślin.
Jednym z nich jest między innymi golteria rozesłana, która należy do najmniejszych przedstawicieli rodziny wrzosowatych. Krzewinka osiąga zaledwie 10-15 cm wysokości i tworzy sztywne, cienkie, rozgałęzione pędy, pokryte skórzastymi, zielonymi, błyszczącymi liśćmi, przybierającymi na zimę bordowy odcień.
Po zetknięciu z wilgotnym podłożem pędy mogą się ukorzeniać, ale do rozmnażania i rozrastania się, służą roślinie głównie podziemne rozłogi, dzięki którym może tworzyć zielone, rozłożyste dywany.
Dekoracyjne kwiaty i owoce golterii
Wczesnym latem (czerwiec-lipiec) na szczytach pędów golterii pojawiają się pojedyncze, białe lub lekko różowe kwiaty, mające postać maleńkich dzwoneczków lub dzbanuszków. Pod koniec lata (koniec sierpnia-początek września) po zapyleniu przez owady kwiaty przekształcają się w niewielkie, okrągłe, czerwone owoce, które pozostają na roślinie aż do wiosny. Nie zawsze jednak możemy cieszyć się nimi aż tak długo, gdyż są zimowym przysmakiem ptaków i szybko znikają z gałązek. Dopóki jednak pozostają na pędach, wspaniale zdobią zimowy ogród i pięknie kontrastują z bielą śniegu.
Gdzie sadzić golterię
Goletria rozesłana to niewielka krzewinka, ale jej walory ozdobne są naprawdę duże. W ogrodzie najlepiej sprawdza się jako roślina okrywowa (np. pod tak wysokimi drzewami takimi jak sosny), gdyż rozrastając się tworzy ładne, zielone kobierce, wypełniające wszystkie wolne przestrzenie. Nie jest przy tym jednak zbyt ekspansywna, gdyż rośnie powoli i jest dość wymagająca.
Na rabacie dobrze prezentuje się w towarzystwie wrzosów, azalii, różaneczników, kalmii i pierisów, ale może być też zestawiana z karłowymi iglakami lub uprawiana w pojemnikach na tarasach i balkonach. Jeśli jednak ma się prawidłowo rozwijać i obficie owocować, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, gdyż inaczej szybko zacznie tracić urodę.
Jakie wymagania ma golteria
Golteria rozesłana to typowa roślina runa leśnego, dlatego jej oczekiwania są dość szczególne. W naturze ma do dyspozycji niezbyt dużo światła, ale może korzystać z wilgotnego, próchniczego, przepuszczalnego i zasobnego w materię organiczną podłoża o kwaśnym odczynie pH. W ogrodzie oczekuje podobnych warunków, dlatego najlepiej czuje się w towarzystwie innych roślin kwasolubnych, preferujących taki sam odczyn podłoża i zapewniających jej osłonę przed słońcem oraz wysuszającym wiatrem.
Uwaga na suszę – pamiętaj o podlewaniu golterii
Golteria ładnie rozrasta się za pomocą podziemnych rozłogów, ale ponieważ płytko się korzeni, jest bardzo wrażliwa na suszę. Z tego względu należy często sprawdzać, czy ma dostatecznie wilgotno i w razie potrzeby ją podlewać. W utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności, pomoże ściółkowanie gleby drobno mieloną korą sosnową, która nie tylko zabezpieczy podłoże przed wysychaniem, ale też utrudni rozwój chwastów, przyczyni się do poprawy struktury gleby oraz pomoże utrzymać jej właściwe pH.
O czym jeszcze pamiętać, uprawiając golterię
Golteria ma niewielkie wymagania pokarmowe, dlatego nie wymaga nawożenia. Zwykle wystarczą jej składniki odżywcze dostępne w glebie oraz substancje pochodzące z nawozów podawanych sąsiednim roślinom kwasolubnym. Golteria rozesłana nie potrzebuje też zimowego okrycia, gdyż jest dostatecznie mrozoodporna i dobrze znosi niskie temperatury. Od zimowego chłodu bardziej niebezpieczna jest dla niej susza, dlatego jesienią warto solidnie wyściółkować podłoże wokół rośliny grubą warstwą kory sosnowej.
Golteria to nie tylko roślina ozdobna
W naszym kraju golteria rozesłana to przede wszystkim roślina ozdobna, ale warto wiedzieć, że gatunek ma też właściwości lecznicze (pozyskany z rośliny olejek ma działanie przeciwbólowe i odkażające), a jego liście są wykorzystywane w niektórych rejonach świata do przygotowywania naparów i herbatek. Ich delikatny, kamforowy aromat jest też ceniony w kosmetyce i ma zastosowanie przy produkcji perfum oraz kosmetyków.