Jak uprawiać aronię - krzew owocowy o małych wymaganiach

Wojciech Lechowski
Aronia to krzew bardzo łatwy w uprawie - rośnie prawie wszędzie, jest mrozoodporna i odporna na szkodniki.
Aronia to krzew bardzo łatwy w uprawie - rośnie prawie wszędzie, jest mrozoodporna i odporna na szkodniki. Sylwka112-morguefile.com
 Aronia zyskuje coraz większą popularność - trudno się dziwić, to krzew owocowy, który nie ma prawie żadnych wymagań i jest niezwykle łatwy w uprawie. Podpowiadamy, jak uprawiać i wykorzystać aronię.

Krzewy aronii są również niezwykle dekoracyjne i mogą być prawdziwą ozdobą ogrodu. Ich dodatkowym atutem jest praktycznie brak jakichkolwiek wymagań - aronia to jedna z najłatwiejszych w uprawie roślin ogrodowych. W dodatku daje owoce, które znakomicie nadają się na przetwory, a ponadto mają cenne właściwości lecznicze. Niestety smak surowych nie jest najlepszy.

Zobacz zdjęcia aronii

Uprawa aronii w przydomowym ogrodzie

Aronia to krzew z rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich stanów Ameryki Północnej. Do Europy trafił prawdopodobnie w XVIII wieku. Na niewielką skalę był uprawiany w Europie Zachodniej i Rosji. Aronia rozpowszechniła się dopiero po drugiej wojnie światowej, w Polsce w latach 70. XX w.

Aronia jest krzewem dożywającym 20 lat. Jej przebarwiające się jesienią liście i owoce pozostające zimą na krzewach nadają im niezwykle dekoracyjny wygląd. Krzewy aronii są jednymi z najłatwiejszych w uprawie roślin ogrodowych. Są odporne na mróz nawet do -35ºC, mogą rosnąć w każdej glebie, nawet na nieużytkach, w słońcu i w cieniu (w cieniu słabiej owocują).

Pielęgnacja aronii

Aronia jest odporna na choroby roślin i szkodniki. Krzewy aronii nie wymagają też cięcia (wycina się tylko najstarsze, ponad 5-letnie pędy, celem prześwietlenia krzewu), ani podlewania poza okresami intensywnej suszy, gdyż nie lubią nadmiaru wody. Kwitną po okresie wiosennych przymrozków, zatem nie trzeba ich zabezpieczać przed przemarzaniem. Słowem - aronię wystarczy zasadzić w rozstawie 1,5-2 na 3,5 m i zaczekać dwa-trzy lata na pierwsze owoce.

Ze zbiorem owoców aronii nie warto zwlekać, bo są chętnie jedzone przez ptaki.
Ze zbiorem owoców aronii nie warto zwlekać, bo są chętnie jedzone przez ptaki. Katarzyna Laszczak

Nawożenie aronii

Krzewy wymagają niewielkiego nawożenia jedynie w pierwszym i drugim roku po posadzeniu - wiosną wokół każdego krzewu wystarczy rozsypać niewielką ilość nawozu wieloskładnikowego. Nawożenie starszych okazów, szczególnie rosnących w żyznych, ogrodowych glebach, jest wręcz niewskazane, gdyż pobudza rośliny do bujnego wzrostu, co obniża owocowanie.

Kiedy sadzić aronię i jak ją rozmnażać

Aronię można sadzić jesienią (październik-listopad) oraz wiosną (marzec-kwiecień). Rośliny w pojemnikach można sadzić przez cały sezon. Krzewy aronii można rozmnażać za pomocą odkładów ziemnych - wiosną wystarczy przysypać poziomo pęd krzewu ziemią, a do jesieni wyrośnie z niego kilka ukorzenionych sadzonek, gotowych po odcięciu do bezpośredniego posadzenia na stanowiska docelowe - lub wysiewać z nasion. 

Owoce aronii na surowo nie są zbyt smaczne (są cierpkie), jednak mają niezwykłe, udowodnione naukowo, właściwości lecznicze. Dlatego warto z nich przygotowywać soki, dżemy, przeciery, czy galaretki. Nadają się również na domowe wino. Przetwarzanie owoców aronii w domowych warunkach nie różni się niczym od przygotowywania innych przetworów owocowych - może z wyjątkiem konieczności użycia nieco większej ilości cukru. Dobrym pomysłem jest też przemrożenie owoców w zamrażalniku - tracą wtedy część goryczki.

Sok z owoców aronii ma ciekawą właściwość poprawiania smaku i aromatu przetworów z innych owoców - dodaje im aromatu zbliżonego do leśnych jagód. Nie warto go jednak dodawać, jeśli dżem, czy przecier ma mieć kolor inny, niż ciemnoczerwony. Sok z aronii ma tak wysokie stężenie barwnika (antocyjanów), że zachowuje swój kolor nawet po stukrotnym rozcieńczeniu wodą.

Poznaj też: Właściwości aronii - dlaczego warto ją jeść

Oprócz antocyjanów owoce aronii zawierają całą paletę substancji biologicznie czynnych o znanych właściwościach leczniczych: witaminy C, B2, B6, E, PP, prowitaminę A, łatwo przyswajalne cukry, garbniki, pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i mikroelementy. Spożywanie przetworów z aronii zalecane jest szczególnie ludziom cierpiącym na choroby układu krążenia - arteriosklerozę i nadciśnienie tętnicze.

Owoce aronii wprawdzie nie są zbyt smaczne na surowo, ale znakomicie nadają się na przetwory i są bardzo zdrowe.
Owoce aronii wprawdzie nie są zbyt smaczne na surowo, ale znakomicie nadają się na przetwory i są bardzo zdrowe. Katarzyna Laszczak

Gatunki aronii

  • Aronia czarnoowocowa, aronia czarna (Aronia melanocarpa) - często zwana czarną jarzębiną to najbardziej znany i popularny gatunek aronii. Krzewy dorastają do 1 m wysokości i mają eliptyczne, dekoracyjne liście. Szczyty młodych pędów przyjmują zabarwienie czerwone, z wiekiem brązowieją i szarzeją. Krzew kwitnie od końca maja do połowy czerwca białymi kwiatami o średnicy ok. 1,2 cm, zebranymi w baldachogrona po kilkadziesiąt, co wygląda bardzo dekoracyjnie. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Są kuliste, o średnicy 0,5-0,8 cm, błyszczące, czarne lub czarno-purpurowe. Aronia czarnoowocowa ze względu na dużą odporność na zanieczyszczenia powietrza może być sadzona nawet na terenach przemysłowych. Najpopularniejsze odmiany to Nero, Aron i Viking.
  • Aronia czerwona (Aronia arbutifolia) - gatunek bardziej ozdobny niż owocowy. Dorasta do wysokości 2 m. Ma drobne, eliptyczne, dekoracyjne liście o długości ok. 8 cm, wiosną i latem z wierzchu ciemnozielone, a od spodu szare. Jesienią liście zmieniają kolor na ognistoczerwony i pomarańczowy. Kwitnie od maja do czerwca białymi lub biało-różowymi kwiatami o średnicy ok. 1 cm, zebranymi w baldachy. Owoce mają wielkość ziarna grochu i intensywnie czerwony kolor. Dojrzewają we wrześniu i na zimę mogą pozostać na krzewie (nie są wykorzystywane spożywczo, bo są suche i niemal pozbawione smaku). Aronię czerwoną warto sadzić na stanowiskach słonecznych, gdyż w cieniu nie przebarwia liści jesienią. Szczególnie dekoracyjne są odmiany Brillant i Erekta.
  • Aronia śliwolistna (Aronia ×prunifolia) - gatunek pośredni pomiędzy aronią czarną i czerwoną (jest ich naturalnym mieszańcem) . Krzewy dorastają do 4 m wysokości. Uprawia się ją jako roślinę ozdobną ze względu na dekoracyjne kwiaty, liście i owoce. Liście są ozdobne: karbowane, z czarnymi gruczołami na głównym nerwie. Kwitnie od kwietnia do maja białymi lub biało-różowymi kwiatami zebranymi w baldachy po ok. 20 sztuk. Czerwone owoce mają średnicę ok. 0,7 mm, w kształcie kuliste lub przypominające gruszkę. Są jadalne, dojrzewają we wrześniu i październiku. Do ogrodów szczególnie polecana jest dekoracyjna odmiana Brillant.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl