Jadalne są wszystkie jej części, zarówno, liście, kwiaty jak i nasiona. Liści można używać zamiast sałaty do surówek czy kanapek, kwiaty są słodkawe i ożywią kolorystykę najnudniejszej sałatki, można ich też używać jako jadalnej dekoracji potraw, zaś z nasion robi się domowe kapary.
Składniki:
- 50 dag owoców nasturcji.
Zalewa:
- ¼ szklanki octu,
- 1 i ½ szk. wody,
- 10 dag cukru,
- łyżeczka soli,
- 5-6 goździków,
- 2-3 cm kory cynamonu.
Sposób przygotowania:
Do zalewy nadają się dojrzałe, ale jeszcze zielone nasiona nasturcji, najlepiej z własnego ogrodu oddalonego od dróg i szos. Myjemy je i osączamy na sicie a następnie gotujemy w osolonej wodzie, przez 10-12 minut i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy zalewę: wodę gotujemy z cukrem, solą, cynamonem i goździkami a następnie mieszamy z octem. Gorącą zalewamy owoce nasturcji i natychmiast zakręcamy słoiki.
![Dobrze zrobione kapary z owoców nasturcji smakują lepiej niż prawdziwe.](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/6b/99/62970cb3ce012_p.jpg?1654066355)
![od 12 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.230.2/images/video_restrictions/12.webp)
Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?