Pachnotka zwyczajna, zwana tez pachnotką bazyliowatą lub krzewiastą (Perilla frutescens) to jeszcze mało znana u nas roślina, ale warto na nią zwrócić uwagę, bo ma sporo zalet. Pochodzi z Azji, gdzie pierwotnie rosła u podnóży Himalajów, a obecnie występuje na znacznie większym obszarze. Pojawia się także w Europie i USA.
Pachnotka jest uprawiana jako roślina ozdobna, ale to także roślina jadalna, ceniona w kuchni azjatyckiej. Wykorzystywane są jej liście i pędy, a z nasion pachnotki produkuje się olej (olej perilla).
Pachnotka – co to za roślina i jak wygląda
Pachnotka dorasta do ok. 60-90 cm wysokości. Ogólnym pokrojem może się kojarzyć z pokrzywą, ale jest bardziej krzaczasta. Jej pędy są gęsto pokryte dość dużymi, lekko kędzierzawymi liśćmi. Poza odmianami o zielonych liściach, są także pachnotki o liściach i pędach ciemnobordowych, a także zabarwionych na czerwono.