Pochodząca z Chin kapusta pak choy nazywana też bok choy nie jest jeszcze w naszym kraju tak popularna jak dobrze nam znana kapusta głowiasta, jednak z roku na rok zyskuje coraz większe grono miłośników. Trudno się temu dziwić, gdyż jest smacznym i wartościowym warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Dowiedz się więcej: Co zrobić z kapusty pak choy i jakie ma właściwości
Uprawa kapusty pak choy – przygotowanie ziemi
Choć kapusta pak choy jest egzotycznym przybyszem, jej uprawa w naszym kraju nie jest szczególnie trudna. Trzeba tylko pamiętać, że podobnie jak inne warzywa kapustne, roślina posiada dość wysokie wymagania pokarmowe i siedliskowe, dlatego przed jej uprawą należy dobrze przygotować stanowisko.
Kapusta pak choy ma krótki okres wegetacji i rośnie bardzo szybko (ok. 35-45 dni), dlatego wymaga dobrze uprawionego, odchwaszczonego, żyznego, próchniczego i bogatego w składniki odżywcze podłoża (może być uprawiana w pierwszym roku po oborniku). Miejsce pod jej uprawę warto wzbogacić przed siewem lub sadzeniem roślin nawozem wieloskładnikowym lub dobrze rozłożonym kompostem.
![Kapustę pak choi (bok choi) można jeść na surowo, ale też gotowaną, duszoną itp. W sklepach bywa droga, ale jest dość łatwa w uprawie.](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/60/70/629713c5db5a1_p.jpg?1654068166)
Miejsce dla kapusty bok choy
Roślina oczekuje też półcienistego (zniesie nawet większe zacienienie) i zacisznego stanowiska, gdyż nie lubi ostrego słońca i jest podatna na uszkodzenie przez silnie wiatry. Może być sadzona lub siana jako poplon po innych roślinach użytkowych (np. sałata, szpinak, fasolka szparagowa), ale nie może zajmować stanowiska po warzywach z rodziny kapustnych i to nawet przez 4 lata (ryzyko wystąpienia wspólnych chorób i szkodników).
Odmiany kapusty pak choy
Kapustę pak choy można uprawiać przez cały sezon, ale najlepsze rezultaty daje uprawa warzywa na zbiór jesienny, gdyż wtedy zmniejsza się ryzyko wybijania roślin w pęd kwiatowy, a plony są większe i lepszej jakości (kapusta chińska nie lubi gorąca, dlatego lepiej rośnie w czasie chłodniejszej pogody, kiedy temperatury w ciągu dnia wynoszą ok. 14-16°C).
W zależności od odmiany, kapusta pak choy jest bardziej lub mniej podatna na wybijanie w pęd kwiatowy, o czym warto pamiętać, wybierając rośliny do uprawy. Do odmia,n które w nieodpowiednich warunkach szybciej wybijają w pęd kwiatowy, należą głównie odmiany białoogonkowe (np. „Pak Choy White”, „Joi Choi”), mniej podatne na przedwczesne zakwitanie są natomiast odmiany zielonoogonkowe (np. „Green Fortune F1”, „Pak Choy Green”).
![Białoogonkowe odmiany kapusty pak choy mają większą skłonność do wybijania w pęd kwiatowy.](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/2e/b8/629713c65a2a6_p.jpg?1654068166)
O czym jeszcze pamiętać, uprawiając kapustę pak choy
Oprócz żyznej gleby i właściwego stanowiska, warunkiem prawidłowego rozwoju kapusty chińskiej jest również stale wilgotne podłoże, gdyż warzywo szybko rośnie, tworzy sporą masę zieloną i posiada płytki system korzeniowy, przez co ma duże wymagania wodne. Rośliny narażone na przesuszenie, zaczynają karleć, a ich liście stają twarde i skórzaste.
Kiedy siać i sadzić kapustę pak choy
Kapusta chińska może być uprawiana zarówno
- z rozsady - w połowie lipca nasiona sieje się pojedynczo do małych doniczek, bo siewki nie lubią pikowania, a gotową rozsadę wysadza do gruntu po ok. 3-4 tygodniach od siewu,
- z siewu wprost do gruntu - na początku sierpnia nasiona sieje się do gruntu gniazdowo po trzy, a po wschodach przerywa siewki, pozostawiając najsilniejszą.
Kiedy kapusta podrośnie i zacznie osiągać docelowe rozmiary, powinniśmy rozpocząć jej zbiory. Warzywo jest delikatne, kruche i słabo się przechowuje, dlatego należy zbierać je sukcesywnie w miarę dorastania od końca września do października. Roślina nie jest szczególnie wrażliwa na chłody i dobrze znosi krótkotrwale, kilkustopniowe przymrozki. Zbiory należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, gdyż kruche ogonki liściowe łatwo pękają i ulegają uszkodzeniu.
Po zbiorach kapustę należy zabezpieczyć przed utratą wilgoci (po zerwaniu szybko więdnie) i jak najszybciej umieścić w chłodnym miejscu (np. w lodówce).
Czekając na plony, nie musimy jednak zwlekać ze zbiorami do czasu, gdy rośliny osiągną docelowe rozmiary, gdyż warzywo może być spożywane na różnych etapach rozwoju.
Sprawdź: Co to jest kimchi i jak je zrobić z kapusty pekińskiej lub pak choy
![Kapustę bok choy można siać bezpośrednio do gruntu, najlepiej na zbiór jesienny (wysiewa się ją w sierpniu).](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/ae/ab/629713c71eac0_p.jpg?1654068167)
Dlaczego warto uprawiać tę kapustę w ogrodzie
Mimo dużych wymagań uprawowych, kapusta pak choy warta jest uwagi między innymi ze względu na swój oryginalny, wyrazisty, nieco goryczkowaty smak i dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania rozmaitych potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami), dodawana do zup, smażona z grzybami, a nawet podawana w postaci rozmaitych sałatek.
![od 12 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.230.2/images/video_restrictions/12.webp)
Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?