Pochodząca z Chin kapusta pak choy nazywana też bok choy nie jest jeszcze w naszym kraju tak popularna jak dobrze nam znana kapusta głowiasta, jednak z roku na rok zyskuje coraz większe grono miłośników. Trudno się temu dziwić, gdyż jest smacznym i wartościowym warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Dowiedz się więcej: Co zrobić z kapusty pak choy i jakie ma właściwości
Uprawa kapusty pak choy – przygotowanie ziemi
Choć kapusta pak choy jest egzotycznym przybyszem, jej uprawa w naszym kraju nie jest szczególnie trudna. Trzeba tylko pamiętać, że podobnie jak inne warzywa kapustne, roślina posiada dość wysokie wymagania pokarmowe i siedliskowe, dlatego przed jej uprawą należy dobrze przygotować stanowisko.
Kapusta pak choy ma krótki okres wegetacji i rośnie bardzo szybko (ok. 35-45 dni), dlatego wymaga dobrze uprawionego, odchwaszczonego, żyznego, próchniczego i bogatego w składniki odżywcze podłoża (może być uprawiana w pierwszym roku po oborniku). Miejsce pod jej uprawę warto wzbogacić przed siewem lub sadzeniem roślin nawozem wieloskładnikowym lub dobrze rozłożonym kompostem.
Miejsce dla kapusty bok choy
Roślina oczekuje też półcienistego (zniesie nawet większe zacienienie) i zacisznego stanowiska, gdyż nie lubi ostrego słońca i jest podatna na uszkodzenie przez silnie wiatry. Może być sadzona lub siana jako poplon po innych roślinach użytkowych (np. sałata, szpinak, fasolka szparagowa), ale nie może zajmować stanowiska po warzywach z rodziny kapustnych i to nawet przez 4 lata (ryzyko wystąpienia wspólnych chorób i szkodników).
Odmiany kapusty pak choy
Kapustę pak choy można uprawiać przez cały sezon, ale najlepsze rezultaty daje uprawa warzywa na zbiór jesienny, gdyż wtedy zmniejsza się ryzyko wybijania roślin w pęd kwiatowy, a plony są większe i lepszej jakości (kapusta chińska nie lubi gorąca, dlatego lepiej rośnie w czasie chłodniejszej pogody, kiedy temperatury w ciągu dnia wynoszą ok. 14-16°C).
W zależności od odmiany, kapusta pak choy jest bardziej lub mniej podatna na wybijanie w pęd kwiatowy, o czym warto pamiętać, wybierając rośliny do uprawy. Do odmia,n które w nieodpowiednich warunkach szybciej wybijają w pęd kwiatowy, należą głównie odmiany białoogonkowe (np. „Pak Choy White”, „Joi Choi”), mniej podatne na przedwczesne zakwitanie są natomiast odmiany zielonoogonkowe (np. „Green Fortune F1”, „Pak Choy Green”).
O czym jeszcze pamiętać, uprawiając kapustę pak choy
Oprócz żyznej gleby i właściwego stanowiska, warunkiem prawidłowego rozwoju kapusty chińskiej jest również stale wilgotne podłoże, gdyż warzywo szybko rośnie, tworzy sporą masę zieloną i posiada płytki system korzeniowy, przez co ma duże wymagania wodne. Rośliny narażone na przesuszenie, zaczynają karleć, a ich liście stają twarde i skórzaste.
Kiedy siać i sadzić kapustę pak choy
Kapusta chińska może być uprawiana zarówno
- z rozsady - w połowie lipca nasiona sieje się pojedynczo do małych doniczek, bo siewki nie lubią pikowania, a gotową rozsadę wysadza do gruntu po ok. 3-4 tygodniach od siewu,
- z siewu wprost do gruntu - na początku sierpnia nasiona sieje się do gruntu gniazdowo po trzy, a po wschodach przerywa siewki, pozostawiając najsilniejszą.
Kiedy kapusta podrośnie i zacznie osiągać docelowe rozmiary, powinniśmy rozpocząć jej zbiory. Warzywo jest delikatne, kruche i słabo się przechowuje, dlatego należy zbierać je sukcesywnie w miarę dorastania od końca września do października. Roślina nie jest szczególnie wrażliwa na chłody i dobrze znosi krótkotrwale, kilkustopniowe przymrozki. Zbiory należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, gdyż kruche ogonki liściowe łatwo pękają i ulegają uszkodzeniu.
Po zbiorach kapustę należy zabezpieczyć przed utratą wilgoci (po zerwaniu szybko więdnie) i jak najszybciej umieścić w chłodnym miejscu (np. w lodówce).
Czekając na plony, nie musimy jednak zwlekać ze zbiorami do czasu, gdy rośliny osiągną docelowe rozmiary, gdyż warzywo może być spożywane na różnych etapach rozwoju.
Sprawdź: Co to jest kimchi i jak je zrobić z kapusty pekińskiej lub pak choy
Dlaczego warto uprawiać tę kapustę w ogrodzie
Mimo dużych wymagań uprawowych, kapusta pak choy warta jest uwagi między innymi ze względu na swój oryginalny, wyrazisty, nieco goryczkowaty smak i dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania rozmaitych potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami), dodawana do zup, smażona z grzybami, a nawet podawana w postaci rozmaitych sałatek.