Winogrona prosto z ogrodu
Soczyste i słodkie winogrona to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych. Te największe i najsłodsze trafiają najczęściej na nasze stoły z południa Europy, gdyż to właśnie tam winorośle czują się najlepiej. Mimo to możemy spróbować ich uprawy także we własnym ogrodzie, gdyż na rynku istnieje już całkiem sporo odmian, które są w stanie wydać dorodne owoce nawet w naszym klimacie.
Jeśli jednak chcemy się ich doczekać, musimy zadbać o rośliny wyjątkowo troskliwie. Jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, którego nie wolno nam zaniedbać jest cięcie. Zabieg jest niezwykle ważny dla zachowania dobrej kondycji i zdrowotności roślin oraz niezbędny, jeśli chcemy liczyć na zadowalające plony.
Krótki pieniek z ramionami, czyli formowanie winorośli

Niestety, prawidłowe formowanie winorośli nie jest zadaniem łatwym i wymaga sporo wiedzy oraz doświadczenia. Źle przeprowadzone cięcie może osłabić krzewy, pozbawić je owoców, a nawet doprowadzić do przemarznięcia roślin zimą, dlatego przed rozpoczęciem uprawy winorośli, warto dobrze poznać metody prawidłowego formowania krzewów.