Słodko-kwaśny miąższ ananasów można zjadać na surowo, dodawać do surówek, sałatek, sosów, a nawet dań wytrawnych. Idealnie nadaje się też do przyrządzania potraw kuchni orientalnej, a także przygotowywania słodkich deserów, ciast i kremów oraz koktajli i soków, a nawet przetworów (ananas w syropie, dżem ananasowy).
Ananasy – bogactwo witamin i minerałów
Ananas jest jednak nie tylko smaczny, ale też zdrowy i bogaty w szereg wartościowych składników odżywczych. W jego miąższu znajdziemy między innymi:
- witaminy – głównie witaminy C i A, ale też wit. E i witaminy z grupy B,
- minerały – m.in. sód, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo,
- kwasy organiczne – m.in. foliowy i cytrynowy,
- a także białka, cukry proste, błonnik i enzymy (w tym głównie grupa enzymów nazywanych bromelainami).

Jakie działanie ma sok z ananasa
Bogatym źródłem znajdujących się w ananasie składników odżywczych jest nie tylko miąższ, ale też wyciśnięty z niego świeży sok, mający między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.