Sok z brzozy – samo zdrowie
Moda na ekologię i zdrowy styl życia sprawiła, że coraz chętniej sięgamy po produkty naturalne. Wśród nich ważne miejsce zajmują roślinne produkty lecznicze i odżywcze, które obecnie przeżywają swój renesans. Jednym z ciekawszych preparatów, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, jest świeży sok z brzozy, pozyskiwany z pospolitej w naszym kraju brzozy brodawkowatej. Drzewo posiada wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego było cenione już przez nasze babcie i prababcie.
Co zawiera sok z brzozy
Świeży sok brzozowy to niezwykła skarbnica minerałów, cukrów i związków organicznych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Sok pobierany z roślin wczesną wiosną (połowa/koniec marca – początek kwietnia), zawiera w sobie wszystkie ważne dla drzewa związki organiczne, z których także i my możemy skorzystać.
Świeży sok z brzozy nazywany też bzowiną lub oskołą, posiada w swoim składzie między innymi związki mineralne (np. potas, wapń, fosfor, mangan, magnez, żelazo, miedź), witaminy (głównie wit. B i C), związki organiczne (m.in. kwas cytrynowy, garbniki, taniny, flawonoidy, betulina ) i cukry (m.in. fruktoza).
ZOBACZ, jak można pozyskiwać sok z brzozy
Jak pić sok z brzozy i na co jest zdrowy
Systematyczne picie soku z brzozy (około 2 szklanki dziennie przez ok. 2-3 tygodnie), bardzo korzystnie wpływa na pracę nerek i układu moczowego (wspomaga leczenie kamicy nerkowej), oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom „złego” cholesterolu, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego
Stosowany zewnętrznie, poprawia stan skóry oraz wygląd włosów. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin, polecany jest rekonwalescentom oraz osobom starszym lub osłabionym (np. anemią).
Dowiedz się więcej: Jakie właściwości prozdrowotne ma sok z brzozy
Zdrowy cukier z brzozy - ksylitol
Zawarte w soku brzozowym cukry, są łatwo przyswajane i nie wpływają na poziom insuliny w organizmie. Właściwość tę docenili producenci preparatów dla osób chorych na cukrzycę i stworzyli zdrową alternatywę popularnych dla słodzików czyli ksylitol. Cukier brzozowy (ksylitol) powstaje w specjalnym procesie produkcyjnym z ksylozy (cukru drzewnego), wchodzącej w skład hemiceluloz, wykorzystywanych przez drzewo do budowy kory i drewna.
Ksylitol jako naturalny słodzik, polecany jest nie tylko cukrzykom, ale także osobom walczącym z nadwagą, gdyż ma znacznie niższy indeks glikemiczny od innych rodzajów cukru (m.in. cukru buraczanego, sacharozy). W przeciwieństwie do białego cukru, nie powoduje też próchnicy, a nawet jej przeciwdziała (zawiera substancje bakteriobójcze).
UWAGA: pożyteczny dla człowieka ksylitol, jest trujący dla psów i kotów, dlatego nie można podawać im produktów z jego zawartością. Jeśli pozyskujemy sok z brzozy, uważajmy, żeby zwierzęta go nie lizały.
Jak pozyskiwać sok z brzozy
Zanim jednak sięgniemy po ksylitol, spróbujmy naturalnego soku brzozowego. Obecnie możemy go kupić w wielu sklepach zielarskich lub w punktach ze zdrową żywnością, ale możemy również pozyskać go samodzielnie (uwaga: korzystamy tylko z drzew rosnących na swoim terenie).
Aby uzyskać sok z brzozy, w połowie marca lub na przełomie marca i kwietnia (termin zależy od pogody) należy mieć dorodne drzewo, rosnącego na terenach oddalonych od zanieczyszczeń miejskich i wywiercić w jego korze niewielki, 1-2 cm otwór, w którym będziemy mogli umieścić szklaną rurkę lub plastikowy wężyk. Pod wężykiem należy ustawić butelkę lub szklane naczynie (np. słoik), do którego sok będzie mógł spływać.
Mniej inwazyjna, choć bardziej czasochłonna metoda polega na obcięciu gałęzi i na zamocowaniu na jej końcu plastikowej butelki, w której będzie się gromadził wyciekający płyn. Świeży sok najlepiej wypić od razu, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu 3-4 dni.
Przeczytaj: Stewia to naturalny słodzik. Jak ją uprawiać
Jak nie zaszkodzić brzozie, pozyskując sok
Zanim jednak przystąpimy do pozyskiwania soku z brzozy, musimy pamiętać, że nasze działanie nie może przynieść drzewu szkody. Dlatego też z jednego, minimum 20-letniego drzewa, nie powinniśmy zbierać więcej niż ok. 3-5 l soku (maksymalnie litr na dobę).
Jeśli zastosujemy metodę polegającą na wywierceniu w drzewie otworu, powinniśmy pamiętać, że po skończonym zbiorze, należy starannie zabezpieczyć otwór drewnianym klinem i zasmarować go maścią ogrodniczą, co pozwoli na szybsze zagojenie się rany i nie narazi drzewa na nadmierną utratę soków oraz zakażenie patogenami chorobotwórczymi.
Oczywiście sok można pozyskiwać tylko z brzóz rosnących na własnym terenie!