Czosnek i cebula – wykorzystaj te „naturalne antybiotyki”

Katarzyna Józefowicz
Cebula i czosnek zawierają całe bogactwo naturalnych środków leczniczych, a ich specyficzny zapach również można zneutralizować.
Cebula i czosnek zawierają całe bogactwo naturalnych środków leczniczych, a ich specyficzny zapach również można zneutralizować. Meditations - pixabay.com
Lecznicze właściwości cebuli i czosnku znane były już od dawna, ale ze względu na intensywny rozwój farmaceutyki, na pewien czas odeszły w zapomnienie. Warto jednak ponownie się nimi zainteresować, gdyż rośliny są znakomitą alternatywą dla syntetycznych farmaceutyków.

Czosnek i cebula – prawie cała apteka

Zarówno czosnek jak i cebula zawierają naturalny antybiotyk oraz cały szereg związków organicznych, mogących skutecznie niszczyć bakterie i wirusy (w tym niektóre gronkowce i paciorkowce), nie powodując przy tym uodpornienia się na ich działanie.

W ich składzie znajdziemy między innymi: związki siarkowe, flawonoidy, saponiny, kwercetynę, witaminy (A, C, E, K, PP oraz z grupy B), sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, krzem), olejki eteryczne, śluzy, enzymy, pektyny, cukry i kwasy organiczne (cebula i czosnek) oraz allinazynę i allinę, która w wyniku rozkładu zmienia się w bakteriobójczą allicynę oraz ajoeny, wykazujące działanie przeciwzakrzepowe, bakteriostatyczne i antynowotworowe (czosnek).

Dzięki takiemu bogactwu związków chemicznych, oba warzywa mogą stanowić bardzo skuteczną broń w walce z różnego rodzaju infekcjami, a także niektórymi innymi chorobami.

Na co pomoże cebula i czosnek

Cebula w postaci soku, syropu lub wyciągu, działa bakteriobójczo i dezynfekująco, a także zwiększa wytwarzanie śluzu w drogach oddechowych. Warzywo wspomaga również działanie układu odpornościowego, chroniąc nas przed nawrotem choroby i zapobiegając kolejnym infekcjom. Preparaty z cebuli mogą też regulować poziom cholesterolu, obniżać ciśnienie krwi, wspomagać pracę układu krążenia i wykazywać działanie przeciwzakrzepowe.

Jeszcze więcej korzyści przyniesie nam stosowanie czosnku, który poza silnym działaniem bakteriobójczym, wykazuje też działanie przeciwwirusowe, przeciwrobaczne, przeciwgrzybicze i przeciwzakrzepowe. Doskonale radzi sobie z bakteriami i wirusami atakującymi drogi oddechowe (wydzielające się z niego substancje lotne docierają do płuc i oskrzeli, niszcząc groźne drobnoustroje) i ułatwia odksztuszanie zalęgającej w nich wydzieliny.

Czosnek pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom, pobudza pracę przewodu pokarmowego oraz wspomaga wydzielanie soków trawiennych i żółci. Preparaty z czosnku wykazują również działanie antyrakowe, dlatego są polecane w profilaktyce antynowotworowej.

Czosnek i cebula bez nieprzyjemnego zapachu

Mimo iż lecznicze właściwości cebuli i czosnku są ogromne, korzystamy z nich niechętnie, gdyż spożywanie warzyw wiąże się z towarzyszącym temu nieprzyjemnym zapachem, przeszkadzającym wielu osobom. Z tym dość szczególnym, choć niegroźnym skutkiem ubocznym, możemy sobie jednak poradzić na kilka sposobów.

Czosnkowy aromat w ustach pomoże nam zneutralizować natka pietruszki, jabłko, seler lub herbatka miętowa, a także rozgryzione ziarenka kawy lub kardamonu. Ostry zapach będzie też mniej dokuczliwy, jeśli rozgnieciony czosnek połączymy z miodem i dodamy do ciepłego mleka. Podobnie zadziała szklanka przegotowanej, letniej wody z miodem, cytryną i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Wyrazisty smak cebuli będzie natomiast mniej nieprzyjemny, jeśli spożyjemy warzywo w postaci syropu.

Przepis na syrop z cebuli

2-3 cebule siekamy w kostkę. Układamy warstwami w słoiku, przesypując cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Preparat będzie działał jeszcze skuteczniej, jeśli dodamy do niego kilka plasterków czosnku. Gotowy syrop należy odcedzić i zużyć w ciągu jednego dnia, gdyż dość szybko się psuje.  

Cebula i czosnek nie dla każdego

Mimo rozlicznych zalet preparatów z cebuli i czosnku, nie każdy może z nich korzystać. Ze względu na liczne, dość silnie działające substancje obecne w czosnku, roślina może wchodzić w interakcje z różnymi lekami (m.in. lekami przeciwzakrzepowymi oraz niektórymi preparatami stosowanymi w leczeniu AIDS).

Cebula i czosnek mogą też powodować alergie i nie są wskazane dla osób cierpiących na ostry nieżyt żołądka i jelit. Nadmierne spożycie obu warzyw, może również prowadzić do podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego, powodować wzdęcia, zgagę, ból brzucha i mdłości, a także prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby i nerek.

Sonda: Czy wiek emerytalny powinien zostać podwyższony?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie